Detail publikace

Porovnávání expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol v SR a ČR

MARKOVÁ, L. KUKUROVÁ, K. CIESAROVÁ, Z. ŠIMKO, P.

Originální název

Porovnávání expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol v SR a ČR

Anglický název

Comparison of dietary exposure of acrylamide in high school student group of CR and SR

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Akrylamid je genotoxická, mutagenní, neurotoxická látka, která je Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny IARC řazen mezi látky pro člověka pravděpodobně karcinogenní. Zdrojem expozice akrylamidu jsou zejména potraviny bohaté na redukující sacharidy a asparagin, z nichž akrylamid vzniká tepelnou úpravou při teplotách vyšších než 120 C, především během Maillardových reakcí. Vzhledem k širokému výskytu akrylamidu v mnoha základních cereálních potravinách a potravinách z brambor je sledování expozice akrylamidem velmi důležité. Tento průzkum je založen na předběžných údajích z monitorování příjmu akrylamidu z potravin ve Slovenské a České republiky v roce 2009, jež ukazuje, že k nejvyšší expozici akrylamidem dochází u dotazovaných do 20 let. Získané údaje o stravovacích návycích středoškolských studentů byly vyhodnocovány v závislosti na pohlaví a denní době spotřeby.

Anglický abstrakt

Acrylamide is a neurotoxic, mutagenic and genotoxic agent. The IARC classified acrylamide as a probably human carcinogenic. Acrylamide arise from reducing saccharides and asparagine at temperature higher than 120 C during the Maillard reaction. Due to a wide occurrence of acrylamide in many staple cereal and potato based foods and coffee the exposure to acrylamide cannot be omitted. This survey is based on the preliminary data from monitoring of acrylamide intake from foods in the Slovak and Czech Republics from 2009 which revealed that the highest intake of acrylamide was observed in the group below 20 years. A frequency and a distribution of consumption of food with a supposed higher acrylamide level during a day were ascertained and evaluated depending on gender and time of day consumption.

Klíčová slova

akrylamid, expozice, tepelně opracované potraviny

Klíčová slova v angličtině

acrylamide, exposure, thermally treated foods

Autoři

MARKOVÁ, L.; KUKUROVÁ, K.; CIESAROVÁ, Z.; ŠIMKO, P.

Rok RIV

2010

Vydáno

1. 11. 2010

ISSN

1336-085X

Periodikum

Trendy v potravinárstve

Ročník

15

Číslo

1

Stát

Slovenská republika

Strany od

11

Strany do

13

Strany počet

3

BibTex

@article{BUT50371,
  author="Lucie {Marková} and Kristína {Kukurová} and Zuzana {Ciesarová} and Peter {Šimko}",
  title="Porovnávání expozice akrylamidem z potravin u studentů středních škol v SR a ČR",
  journal="Trendy v potravinárstve",
  year="2010",
  volume="15",
  number="1",
  pages="11--13",
  issn="1336-085X"
}