Publication detail
Změny mastných kyselin v tepelně ošetřených tavených sýrech.
LOUPANCOVÁ, B. FIŠERA, M. HROZOVÁ, L. ŠTOUDKOVÁ, H. VÍTOVÁ, E.
Original Title
Změny mastných kyselin v tepelně ošetřených tavených sýrech.
English Title
Changes of FA in sterilized processed cheese
Type
journal article - other
Language
Czech
Original Abstract
Cílem této práce je sledování vlivu skladovacích podmínek, především teploty a doby, na změnu obsahu mastných kyselin ve sterilovaných tavených sýrech. Pro tuto práci byly použity sterilované tavené sýry skladované při různých teplotách. Z tavených sýrů byl tuk vyextrahován směsí rozpouštědel, mastné kyseliny byly převedeny na methylestery methanolovým roztokem hydroxidu draselného a analyzovány plynovou chromatografií. Ve vzorcích sterilovaných a pasterovaných tavených sýrů bylo identifikováno 25 mastných kyselin, z nichž největší podíl tvořily kyseliny myristová, palmitová, stearová a olejová.
English abstract
The aim of this work is to study the impact of storage conditions, especially temperature and time, on the change of fatty acids in sterilized processed cheese. Sterilized processed cheese stored in various temperatures were analysed. The fat was extracted by using a mixture of solvents. Fatty acids were converted to methyl esters using methanolic solution of potassium hydroxide and then analyzed using gas chromatography. This process was chosen based on good results of the previous thesis. Twenty five fatty acids were identified in the samples of sterilized and non sterilized processed cheese, composed mainly from myristic, palmitic, stearic and oleic acid.
Keywords
MK, tavené sýry
Key words in English
FA, processed cheese
Authors
LOUPANCOVÁ, B.; FIŠERA, M.; HROZOVÁ, L.; ŠTOUDKOVÁ, H.; VÍTOVÁ, E.
RIV year
2005
Released
4. 9. 2005
Publisher
Slovenská chemická spoločnost
Location
Vysoké Tatry, Tatranské Matliare.
ISBN
1336-7242
Periodical
ChemZi
Year of study
1
Number
1
State
Slovak Republic
Pages from
272
Pages to
272
Pages count
1
BibTex
@article{BUT49983,
author="Blanka {Loupancová} and Miroslav {Fišera} and Lenka {Hrozová} and Hana {Burianová} and Eva {Vítová}",
title="Změny mastných kyselin v tepelně ošetřených tavených sýrech.",
journal="ChemZi",
year="2005",
volume="1",
number="1",
pages="272--272",
issn="1336-7242"
}