Publication detail

Změny mastných kyselin v tepelně ošetřených tavených sýrech.

LOUPANCOVÁ, B. FIŠERA, M. HROZOVÁ, L. ŠTOUDKOVÁ, H. VÍTOVÁ, E.

Original Title

Změny mastných kyselin v tepelně ošetřených tavených sýrech.

English Title

Changes of FA in sterilized processed cheese

Type

journal article - other

Language

Czech

Original Abstract

Cílem této práce je sledování vlivu skladovacích podmínek, především teploty a doby, na změnu obsahu mastných kyselin ve sterilovaných tavených sýrech. Pro tuto práci byly použity sterilované tavené sýry skladované při různých teplotách. Z tavených sýrů byl tuk vyextrahován směsí rozpouštědel, mastné kyseliny byly převedeny na methylestery methanolovým roztokem hydroxidu draselného a analyzovány plynovou chromatografií. Ve vzorcích sterilovaných a pasterovaných tavených sýrů bylo identifikováno 25 mastných kyselin, z nichž největší podíl tvořily kyseliny myristová, palmitová, stearová a olejová.

English abstract

The aim of this work is to study the impact of storage conditions, especially temperature and time, on the change of fatty acids in sterilized processed cheese. Sterilized processed cheese stored in various temperatures were analysed. The fat was extracted by using a mixture of solvents. Fatty acids were converted to methyl esters using methanolic solution of potassium hydroxide and then analyzed using gas chromatography. This process was chosen based on good results of the previous thesis. Twenty five fatty acids were identified in the samples of sterilized and non sterilized processed cheese, composed mainly from myristic, palmitic, stearic and oleic acid.

Keywords

MK, tavené sýry

Key words in English

FA, processed cheese

Authors

LOUPANCOVÁ, B.; FIŠERA, M.; HROZOVÁ, L.; ŠTOUDKOVÁ, H.; VÍTOVÁ, E.

RIV year

2005

Released

4. 9. 2005

Publisher

Slovenská chemická spoločnost

Location

Vysoké Tatry, Tatranské Matliare.

ISBN

1336-7242

Periodical

ChemZi

Year of study

1

Number

1

State

Slovak Republic

Pages from

272

Pages to

272

Pages count

1

BibTex

@article{BUT49983,
  author="Blanka {Loupancová} and Miroslav {Fišera} and Lenka {Hrozová} and Hana {Burianová} and Eva {Vítová}",
  title="Změny mastných kyselin v tepelně ošetřených tavených sýrech.",
  journal="ChemZi",
  year="2005",
  volume="1",
  number="1",
  pages="272--272",
  issn="1336-7242"
}