Detail publikace

Změny mastných kyselin v tepelně ošetřených tavených sýrech.

LOUPANCOVÁ, B. FIŠERA, M. HROZOVÁ, L. ŠTOUDKOVÁ, H. VÍTOVÁ, E.

Originální název

Změny mastných kyselin v tepelně ošetřených tavených sýrech.

Anglický název

Changes of FA in sterilized processed cheese

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Cílem této práce je sledování vlivu skladovacích podmínek, především teploty a doby, na změnu obsahu mastných kyselin ve sterilovaných tavených sýrech. Pro tuto práci byly použity sterilované tavené sýry skladované při různých teplotách. Z tavených sýrů byl tuk vyextrahován směsí rozpouštědel, mastné kyseliny byly převedeny na methylestery methanolovým roztokem hydroxidu draselného a analyzovány plynovou chromatografií. Ve vzorcích sterilovaných a pasterovaných tavených sýrů bylo identifikováno 25 mastných kyselin, z nichž největší podíl tvořily kyseliny myristová, palmitová, stearová a olejová.

Anglický abstrakt

The aim of this work is to study the impact of storage conditions, especially temperature and time, on the change of fatty acids in sterilized processed cheese. Sterilized processed cheese stored in various temperatures were analysed. The fat was extracted by using a mixture of solvents. Fatty acids were converted to methyl esters using methanolic solution of potassium hydroxide and then analyzed using gas chromatography. This process was chosen based on good results of the previous thesis. Twenty five fatty acids were identified in the samples of sterilized and non sterilized processed cheese, composed mainly from myristic, palmitic, stearic and oleic acid.

Klíčová slova

MK, tavené sýry

Klíčová slova v angličtině

FA, processed cheese

Autoři

LOUPANCOVÁ, B.; FIŠERA, M.; HROZOVÁ, L.; ŠTOUDKOVÁ, H.; VÍTOVÁ, E.

Rok RIV

2005

Vydáno

4. 9. 2005

Nakladatel

Slovenská chemická spoločnost

Místo

Vysoké Tatry, Tatranské Matliare.

ISSN

1336-7242

Periodikum

ChemZi

Ročník

1

Číslo

1

Stát

Slovenská republika

Strany od

272

Strany do

272

Strany počet

1

BibTex

@article{BUT49983,
  author="Blanka {Loupancová} and Miroslav {Fišera} and Lenka {Hrozová} and Hana {Burianová} and Eva {Vítová}",
  title="Změny mastných kyselin v tepelně ošetřených tavených sýrech.",
  journal="ChemZi",
  year="2005",
  volume="1",
  number="1",
  pages="272--272",
  issn="1336-7242"
}