Detail publikace
Změny mastných kyselin v tepelně ošetřených tavených sýrech.
LOUPANCOVÁ, B. FIŠERA, M. HROZOVÁ, L. ŠTOUDKOVÁ, H. VÍTOVÁ, E.
Originální název
Změny mastných kyselin v tepelně ošetřených tavených sýrech.
Anglický název
Changes of FA in sterilized processed cheese
Typ
článek v časopise - ostatní, Jost
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Cílem této práce je sledování vlivu skladovacích podmínek, především teploty a doby, na změnu obsahu mastných kyselin ve sterilovaných tavených sýrech. Pro tuto práci byly použity sterilované tavené sýry skladované při různých teplotách. Z tavených sýrů byl tuk vyextrahován směsí rozpouštědel, mastné kyseliny byly převedeny na methylestery methanolovým roztokem hydroxidu draselného a analyzovány plynovou chromatografií. Ve vzorcích sterilovaných a pasterovaných tavených sýrů bylo identifikováno 25 mastných kyselin, z nichž největší podíl tvořily kyseliny myristová, palmitová, stearová a olejová.
Anglický abstrakt
The aim of this work is to study the impact of storage conditions, especially temperature and time, on the change of fatty acids in sterilized processed cheese. Sterilized processed cheese stored in various temperatures were analysed. The fat was extracted by using a mixture of solvents. Fatty acids were converted to methyl esters using methanolic solution of potassium hydroxide and then analyzed using gas chromatography. This process was chosen based on good results of the previous thesis. Twenty five fatty acids were identified in the samples of sterilized and non sterilized processed cheese, composed mainly from myristic, palmitic, stearic and oleic acid.
Klíčová slova
MK, tavené sýry
Klíčová slova v angličtině
FA, processed cheese
Autoři
LOUPANCOVÁ, B.; FIŠERA, M.; HROZOVÁ, L.; ŠTOUDKOVÁ, H.; VÍTOVÁ, E.
Rok RIV
2005
Vydáno
4. 9. 2005
Nakladatel
Slovenská chemická spoločnost
Místo
Vysoké Tatry, Tatranské Matliare.
ISSN
1336-7242
Periodikum
ChemZi
Ročník
1
Číslo
1
Stát
Slovenská republika
Strany od
272
Strany do
272
Strany počet
1
BibTex
@article{BUT49983,
author="Blanka {Loupancová} and Miroslav {Fišera} and Lenka {Hrozová} and Hana {Burianová} and Eva {Vítová}",
title="Změny mastných kyselin v tepelně ošetřených tavených sýrech.",
journal="ChemZi",
year="2005",
volume="1",
number="1",
pages="272--272",
issn="1336-7242"
}