Publication detail
Stanovení těkavých látek v sýrech SPME
VÍTOVÁ, E.
Original Title
Stanovení těkavých látek v sýrech SPME
English Title
Assessment of volatile compounds of cheeses by SPME
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
V sýrech se na tvorbě jejich charakteristické chuti podílejí těkavé látky, které jsou nositeli aroma. Aromatické látky můžeme zařadit do těchto skupin: uhlovodíky, aldehydy, ketony, alkoholy, fenoly, étery, karbonové kyseliny, estery, laktony, dusíkaté a sirné sloučeniny. Vyskytují se ve velmi nízkých koncentracích, řádově mikrogramy. Pro analýzu těchto látek plynovou chromatografií je nutné je nejprve izolovat z matrice. K tomuto účelu slouží celá řada metod, SPME je nová technika využívající křemenné vlákno pokryté vhodnou stacionární fází. Analyt ze vzorku se extrahuje přímo na povrch vlákna, kde dochází k jeho zakoncentrování. Metoda je jednoduchá a rychlá, snižuje celkové náklady analýzy, eliminuje potřebu rozpouštědel. Práce se zabývá optimalizací podmínek ovlivňujících extrakci těkavých látek ze sýrů.
English abstract
Assessment of volatile compounds of cheeses by SPME
Key words in English
SPME, aroma, cheese
Authors
VÍTOVÁ, E.
RIV year
2004
Released
3. 9. 2001
Publisher
Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela
Location
Banská Bystrica
Pages from
23
Pages to
23
Pages count
1
BibTex
@inproceedings{BUT3296,
author="Eva {Vítová}",
title="Stanovení těkavých látek v sýrech SPME",
booktitle="Sborník 53. Zjazd chemických spoločností",
year="2001",
pages="1",
publisher="Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela",
address="Banská Bystrica"
}