Detail publikace
Stanovení těkavých látek v sýrech SPME
VÍTOVÁ, E.
Originální název
Stanovení těkavých látek v sýrech SPME
Anglický název
Assessment of volatile compounds of cheeses by SPME
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
V sýrech se na tvorbě jejich charakteristické chuti podílejí těkavé látky, které jsou nositeli aroma. Aromatické látky můžeme zařadit do těchto skupin: uhlovodíky, aldehydy, ketony, alkoholy, fenoly, étery, karbonové kyseliny, estery, laktony, dusíkaté a sirné sloučeniny. Vyskytují se ve velmi nízkých koncentracích, řádově mikrogramy. Pro analýzu těchto látek plynovou chromatografií je nutné je nejprve izolovat z matrice. K tomuto účelu slouží celá řada metod, SPME je nová technika využívající křemenné vlákno pokryté vhodnou stacionární fází. Analyt ze vzorku se extrahuje přímo na povrch vlákna, kde dochází k jeho zakoncentrování. Metoda je jednoduchá a rychlá, snižuje celkové náklady analýzy, eliminuje potřebu rozpouštědel. Práce se zabývá optimalizací podmínek ovlivňujících extrakci těkavých látek ze sýrů.
Anglický abstrakt
Assessment of volatile compounds of cheeses by SPME
Klíčová slova v angličtině
SPME, aroma, cheese
Autoři
VÍTOVÁ, E.
Rok RIV
2004
Vydáno
3. 9. 2001
Nakladatel
Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela
Místo
Banská Bystrica
Strany od
23
Strany do
23
Strany počet
1
BibTex
@inproceedings{BUT3296,
author="Eva {Vítová}",
title="Stanovení těkavých látek v sýrech SPME",
booktitle="Sborník 53. Zjazd chemických spoločností",
year="2001",
pages="1",
publisher="Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela",
address="Banská Bystrica"
}