Publication detail
Testování procesu izolace a purifkace kyseliny ferulové z pšeničných otrub
NÁBĚLEK, J. DIVIŠ, P. POŘÍZKA, J.
Original Title
Testování procesu izolace a purifkace kyseliny ferulové z pšeničných otrub
English Title
Testing of isolation and purification process of ferulic acid from wheat bran
Type
article in a collection out of WoS and Scopus
Language
Czech
Original Abstract
V této studii byl zkoumán potenciální proces využití nativních pšeničných otrub, vedlejšího produktu mlynářského průmyslu, k výrobě kyseliny ferulové. Alkalickou hydrolýzou 1 kg nativních pšeničných otrub bylo zjištěno, že je možné získat 4,04±0,17 g kyseliny ferulové. Čistota produktu však byla velmi nízká, což naznačuje potřebu izolace kyseliny ferulové z hydrolyzátu pomocí specifičtější metody. Jednou z možných možností je použití adsorpce kyseliny ferulové na vybraný adsorbent. Při použití této metody byl pozorován částečná izolace kyseliny ferulové uvolněné po alkalické hydrolýze, ale zároveň tento postup zvýšil čistotu konečného produktu na přibližně 11 %. Pomocí infračervené spektroskopie bylo potvrzeno, že použití adsorpčního procesu nevede k efektivní izolaci kyseliny ferulové od proteinů obsažených v hydrolyzátu a že proteiny jsou hlavní látkou zodpovědnou za snižování čistoty konečného produktu.
English abstract
In this study, the potential process of utilizing native wheat bran, a byproduct of the milling industry, for the production of ferulic acid was investigated. Through alkaline hydrolysis of 1 kg of native wheat bran, it was found that it is possible to obtain 4.04±0.17 g of ferulic acid. However, the purity of the product was very low which indicates the need of ferulic acid isolation from hydrolysate using some specific method. One of the possible option is to use ferulic acid adsorption to the selected adsorbent. Using this method, a partial loss of ferulic acid released after alkaline hydrolysis into the solution was observed, but at the same time this procedure increased the purity of the final product to approximately 11 %. Using infrared spectroscopy, it has been confirmed that the use of the adsorption process does not lead to effective isolation of ferulic acid from proteins contained in the hydrolysate, and that proteins are the main substance responsible for reducing the purity of the final product.
Keywords
Kyselina ferulová, pšeničné otruby, adsorpce, alkalická hydrolýza, FTIR, HPLC
Key words in English
Ferulic acid, wheat bran, adsorption, alkaline hydrolysis, FTIR, HPLC
Authors
NÁBĚLEK, J.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.
Released
13. 3. 2024
Publisher
Garmond Nitra
Location
Nitra
ISBN
978-80-8266-056-5
Book
Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác
Edition number
2024
Pages from
333
Pages to
336
Pages count
374
BibTex
@inproceedings{BUT188916,
author="Jakub {Nábělek} and Pavel {Diviš} and Jaromír {Pořízka}",
title="Testování procesu izolace a purifkace kyseliny ferulové z pšeničných otrub",
booktitle="Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác",
year="2024",
number="2024",
pages="333--336",
publisher="Garmond Nitra",
address="Nitra",
doi="https://doi.org/10.15414/2024.sqf24-psp",
isbn="978-80-8266-056-5"
}