Publication detail

Testování procesu izolace a purifkace kyseliny ferulové z pšeničných otrub

NÁBĚLEK, J. DIVIŠ, P. POŘÍZKA, J.

Original Title

Testování procesu izolace a purifkace kyseliny ferulové z pšeničných otrub

English Title

Testing of isolation and purification process of ferulic acid from wheat bran

Type

article in a collection out of WoS and Scopus

Language

Czech

Original Abstract

V této studii byl zkoumán potenciální proces využití nativních pšeničných otrub, vedlejšího produktu mlynářského průmyslu, k výrobě kyseliny ferulové. Alkalickou hydrolýzou 1 kg nativních pšeničných otrub bylo zjištěno, že je možné získat 4,04±0,17 g kyseliny ferulové. Čistota produktu však byla velmi nízká, což naznačuje potřebu izolace kyseliny ferulové z hydrolyzátu pomocí specifičtější metody. Jednou z možných možností je použití adsorpce kyseliny ferulové na vybraný adsorbent. Při použití této metody byl pozorován částečná izolace kyseliny ferulové uvolněné po alkalické hydrolýze, ale zároveň tento postup zvýšil čistotu konečného produktu na přibližně 11 %. Pomocí infračervené spektroskopie bylo potvrzeno, že použití adsorpčního procesu nevede k efektivní izolaci kyseliny ferulové od proteinů obsažených v hydrolyzátu a že proteiny jsou hlavní látkou zodpovědnou za snižování čistoty konečného produktu.

English abstract

In this study, the potential process of utilizing native wheat bran, a byproduct of the milling industry, for the production of ferulic acid was investigated. Through alkaline hydrolysis of 1 kg of native wheat bran, it was found that it is possible to obtain 4.04±0.17 g of ferulic acid. However, the purity of the product was very low which indicates the need of ferulic acid isolation from hydrolysate using some specific method. One of the possible option is to use ferulic acid adsorption to the selected adsorbent. Using this method, a partial loss of ferulic acid released after alkaline hydrolysis into the solution was observed, but at the same time this procedure increased the purity of the final product to approximately 11 %. Using infrared spectroscopy, it has been confirmed that the use of the adsorption process does not lead to effective isolation of ferulic acid from proteins contained in the hydrolysate, and that proteins are the main substance responsible for reducing the purity of the final product.

Keywords

Kyselina ferulová, pšeničné otruby, adsorpce, alkalická hydrolýza, FTIR, HPLC

Key words in English

Ferulic acid, wheat bran, adsorption, alkaline hydrolysis, FTIR, HPLC

Authors

NÁBĚLEK, J.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.

Released

13. 3. 2024

Publisher

Garmond Nitra

Location

Nitra

ISBN

978-80-8266-056-5

Book

Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác

Edition number

2024

Pages from

333

Pages to

336

Pages count

374

BibTex

@inproceedings{BUT188916,
  author="Jakub {Nábělek} and Pavel {Diviš} and Jaromír {Pořízka}",
  title="Testování procesu izolace a purifkace kyseliny ferulové z pšeničných otrub",
  booktitle="Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác",
  year="2024",
  number="2024",
  pages="333--336",
  publisher="Garmond Nitra",
  address="Nitra",
  doi="https://doi.org/10.15414/2024.sqf24-psp",
  isbn="978-80-8266-056-5"
}