Detail publikace

Testování procesu izolace a purifkace kyseliny ferulové z pšeničných otrub

NÁBĚLEK, J. DIVIŠ, P. POŘÍZKA, J.

Originální název

Testování procesu izolace a purifkace kyseliny ferulové z pšeničných otrub

Anglický název

Testing of isolation and purification process of ferulic acid from wheat bran

Typ

článek ve sborníku mimo WoS a Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

V této studii byl zkoumán potenciální proces využití nativních pšeničných otrub, vedlejšího produktu mlynářského průmyslu, k výrobě kyseliny ferulové. Alkalickou hydrolýzou 1 kg nativních pšeničných otrub bylo zjištěno, že je možné získat 4,04±0,17 g kyseliny ferulové. Čistota produktu však byla velmi nízká, což naznačuje potřebu izolace kyseliny ferulové z hydrolyzátu pomocí specifičtější metody. Jednou z možných možností je použití adsorpce kyseliny ferulové na vybraný adsorbent. Při použití této metody byl pozorován částečná izolace kyseliny ferulové uvolněné po alkalické hydrolýze, ale zároveň tento postup zvýšil čistotu konečného produktu na přibližně 11 %. Pomocí infračervené spektroskopie bylo potvrzeno, že použití adsorpčního procesu nevede k efektivní izolaci kyseliny ferulové od proteinů obsažených v hydrolyzátu a že proteiny jsou hlavní látkou zodpovědnou za snižování čistoty konečného produktu.

Anglický abstrakt

In this study, the potential process of utilizing native wheat bran, a byproduct of the milling industry, for the production of ferulic acid was investigated. Through alkaline hydrolysis of 1 kg of native wheat bran, it was found that it is possible to obtain 4.04±0.17 g of ferulic acid. However, the purity of the product was very low which indicates the need of ferulic acid isolation from hydrolysate using some specific method. One of the possible option is to use ferulic acid adsorption to the selected adsorbent. Using this method, a partial loss of ferulic acid released after alkaline hydrolysis into the solution was observed, but at the same time this procedure increased the purity of the final product to approximately 11 %. Using infrared spectroscopy, it has been confirmed that the use of the adsorption process does not lead to effective isolation of ferulic acid from proteins contained in the hydrolysate, and that proteins are the main substance responsible for reducing the purity of the final product.

Klíčová slova

Kyselina ferulová, pšeničné otruby, adsorpce, alkalická hydrolýza, FTIR, HPLC

Klíčová slova v angličtině

Ferulic acid, wheat bran, adsorption, alkaline hydrolysis, FTIR, HPLC

Autoři

NÁBĚLEK, J.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.

Vydáno

13. 3. 2024

Nakladatel

Garmond Nitra

Místo

Nitra

ISBN

978-80-8266-056-5

Kniha

Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác

Číslo edice

2024

Strany od

333

Strany do

336

Strany počet

374

BibTex

@inproceedings{BUT188916,
  author="Jakub {Nábělek} and Pavel {Diviš} and Jaromír {Pořízka}",
  title="Testování procesu izolace a purifkace kyseliny ferulové z pšeničných otrub",
  booktitle="Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác",
  year="2024",
  number="2024",
  pages="333--336",
  publisher="Garmond Nitra",
  address="Nitra",
  doi="https://doi.org/10.15414/2024.sqf24-psp",
  isbn="978-80-8266-056-5"
}