Publication detail
Stanovení vybraných fenolických látek ve vínech Ryzlinku rýnského
GROSS, M. DIVIŠ, P. ŠUMBEROVÁ, M.
Original Title
Stanovení vybraných fenolických látek ve vínech Ryzlinku rýnského
English Title
Selected phenolic compounds assesment in Riesling wines
Type
article in a collection out of WoS and Scopus
Language
Czech
Original Abstract
Práce ukazuje profil vín odrůdy Ryzlink rýnský původem z Moravské vinařské oblasti z hlediska obsahu vybraných fenolických látek jako jednoho z ukazatelů autenticity vín. Vedle celkového obsahu fenolických látek bylo ve vzorcích stanoveno 6 fenolických látek pomocí HPLC, přičemž byla validována opakovatelnost a linearita metody stanovení.
English abstract
Study shows the profile of Riesling varietal wines originating from the Moravian wine region in terms of the content of selected phenolic substances as one of the indicators of wine authenticity. In addition to the total phenolic content, 6 phenolic compounds were determined in the samples by HPLC, and the repeatability and linearity of the method of determination were validated.
Keywords
Víno, fenolické látky, HPLC.
Key words in English
Wine, phenolics, HPLC.
Authors
GROSS, M.; DIVIŠ, P.; ŠUMBEROVÁ, M.
Released
30. 10. 2023
Publisher
Veterinární univerzita Brno
Location
Brno
ISBN
978-80-7305-934-7
Book
Hygiena a technologie potravin – LII. Lenfeldovy a Höklovy dny
Edition
1
Edition number
1
Pages from
121
Pages to
125
Pages count
5
URL
BibTex
@inproceedings{BUT187221,
author="Michal {Gross} and Pavel {Diviš} and Michaela {Šumberová}",
title="Stanovení vybraných fenolických látek ve vínech Ryzlinku rýnského",
booktitle="Hygiena a technologie potravin – LII. Lenfeldovy a Höklovy dny",
year="2023",
series="1",
number="1",
pages="121--125",
publisher="Veterinární univerzita Brno",
address="Brno",
isbn="978-80-7305-934-7",
url="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf"
}