Publication detail
STUDIUM INTERAKCÍ HYALURONAN-AMINOKYSELINY
JUGL, A. PEKAŘ, M.
Original Title
STUDIUM INTERAKCÍ HYALURONAN-AMINOKYSELINY
English Title
STUDY OF HYALURONAN-AMINO ACID INTERACTIONS
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Tento článek se zaměřuje na využití izotermální titrační kalorimetrie (ITC) ke studiu interakcí mezi záporně nabitým polysacharidem hyaluronanem a kladně nabitými aminokyselinami. Byly zkoumány interakce mezi hyaluronanem (9 kDa až 1540 kDa) a oligomery argininu v hydrochloridové formě. Bylo zjištěno, že molekulová hmotnost oligomerního argininu hraje významnou roli při interakci s hyaluronanem. Naopak molekulová hmotnost hyaluronanu ovlivňuje interakce pouze mírně. Pokud je délka oligomeru příliš krátká, k elektrostatickým interakcím s hyaluronanem nedochází.
English abstract
This paper focuses on the use of isothermal titration calorimetry (ITC) to study the interactions between negatively charged polysaccharide hyaluronan and positively charged amino acids. Interactions between hyaluronan (9 kDa to 1540 kDa) and arginine oligomers hydrochloride form were investigated. The molecular weight of the oligomeric arginine has been found to play an important role in the interaction with hyaluronan. In contrast, the molecular weight of hyaluronan affects the interaction only slightly. If the length of the oligomer is too short, electrostatic interactions with hyaluronan do not occur.
Keywords
Hyaluronan, aminokyseliny, ITC
Key words in English
Hyaluronan, amino acids, ITC
Authors
JUGL, A.; PEKAŘ, M.
Released
6. 11. 2019
Location
Brno
ISBN
978-80-88307-03-7
Book
Sborník příspěvků termoanalytického semináře TAS 2019
Edition
1.
Edition number
1.
Pages from
89
Pages to
95
Pages count
7
BibTex
@inproceedings{BUT159766,
author="Adam {Jugl} and Miloslav {Pekař}",
title="STUDIUM INTERAKCÍ HYALURONAN-AMINOKYSELINY",
booktitle="Sborník příspěvků termoanalytického semináře TAS 2019",
year="2019",
series="1.",
number="1.",
pages="89--95",
address="Brno",
isbn="978-80-88307-03-7"
}