Detail publikace
STUDIUM INTERAKCÍ HYALURONAN-AMINOKYSELINY
JUGL, A. PEKAŘ, M.
Originální název
STUDIUM INTERAKCÍ HYALURONAN-AMINOKYSELINY
Anglický název
STUDY OF HYALURONAN-AMINO ACID INTERACTIONS
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Tento článek se zaměřuje na využití izotermální titrační kalorimetrie (ITC) ke studiu interakcí mezi záporně nabitým polysacharidem hyaluronanem a kladně nabitými aminokyselinami. Byly zkoumány interakce mezi hyaluronanem (9 kDa až 1540 kDa) a oligomery argininu v hydrochloridové formě. Bylo zjištěno, že molekulová hmotnost oligomerního argininu hraje významnou roli při interakci s hyaluronanem. Naopak molekulová hmotnost hyaluronanu ovlivňuje interakce pouze mírně. Pokud je délka oligomeru příliš krátká, k elektrostatickým interakcím s hyaluronanem nedochází.
Anglický abstrakt
This paper focuses on the use of isothermal titration calorimetry (ITC) to study the interactions between negatively charged polysaccharide hyaluronan and positively charged amino acids. Interactions between hyaluronan (9 kDa to 1540 kDa) and arginine oligomers hydrochloride form were investigated. The molecular weight of the oligomeric arginine has been found to play an important role in the interaction with hyaluronan. In contrast, the molecular weight of hyaluronan affects the interaction only slightly. If the length of the oligomer is too short, electrostatic interactions with hyaluronan do not occur.
Klíčová slova
Hyaluronan, aminokyseliny, ITC
Klíčová slova v angličtině
Hyaluronan, amino acids, ITC
Autoři
JUGL, A.; PEKAŘ, M.
Vydáno
6. 11. 2019
Místo
Brno
ISBN
978-80-88307-03-7
Kniha
Sborník příspěvků termoanalytického semináře TAS 2019
Edice
1.
Číslo edice
1.
Strany od
89
Strany do
95
Strany počet
7
BibTex
@inproceedings{BUT159766,
author="Adam {Jugl} and Miloslav {Pekař}",
title="STUDIUM INTERAKCÍ HYALURONAN-AMINOKYSELINY",
booktitle="Sborník příspěvků termoanalytického semináře TAS 2019",
year="2019",
series="1.",
number="1.",
pages="89--95",
address="Brno",
isbn="978-80-88307-03-7"
}