Project detail
Vývoj a využití progresivních postupů při zpracování, analýze a hodnocení potravin, potravinářských surovin a odpadů.
Duration: 1.3.2021 — 28.2.2022
Funding resources
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- whole funder (1. 1. 2021 - 31. 12. 2022)
On the project
V rámci DSP Potravinářská chemie budou řešeny práce studentů zaměřené na vývoj a následné využití moderních progresivních postupů zpracování potravin, potravinářských surovin a odpadů. Součástí bude aplikace pokročlých instrumentálních a molekulárních technik k analýze autenticity potravin a obsahu, účinku a stability aktivních látek. Pozornost bude věnována i vývoji aktivních obalů. Koncept cirkulární ekonomiky bude aplikován při komplexním zpracování, využití a valorizaci odpadních surovin ze zemědělství a potravinářství.
Mark
FCH-S-21-7483
Default language
Czech
People responsible
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - principal person responsible
Badárová Mária, Ing. - fellow researcher
Bendová Agáta, Ing. - fellow researcher
Brázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Hoová Julie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kouřilová Xenie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kroupová Zuzana, Mgr. - fellow researcher
Křikala Jakub, Ing. - fellow researcher
Langová Denisa, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Mikulíková Renata, doc. RNDr., Ph.D. - fellow researcher
Němcová Andrea, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Nováčková Ivana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Obruča Stanislav, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Porubiaková Otília, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Pořízka Jaromír, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Punčochářová Lenka, Ing. - fellow researcher
Ryšavá Lenka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Skoumalová Petra, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Units
Brno University of Technology
- responsible department (3.1.2022 - not assigned)
Faculty of Chemistry
- responsible department (3.1.2022 - 3.1.2022)
Institute of Food Science and Biotechnology
- internal (1.1.2021 - 31.12.2021)
Brno University of Technology
- co-beneficiary (1.3.2021 - 28.2.2022)
Faculty of Chemistry
- beneficiary (1.1.2021 - 31.12.2021)
Results
RYŠAVÁ, L.; DVOŘÁK, M.; KUBÁŇ, P. Dried Blood Spot Self-Sampling with Automated Capillary Electrophoresis Processing for Clinical Analysis. ANGEWANDTE CHEMIE-INTERNATIONAL EDITION, 2021, vol. 60, no. 11, p. 6068-6075. ISSN: 1433-7851.
Detail
SMETANA, J.; BROŽ, P. National Genome Initiatives in Europe and the United Kingdom in the Era of Whole-Genome Sequencing: A Comprehensive Review. Genes, 2022, vol. 13, no. 3, p. 1-12. ISSN: 2073-4425.
Detail
KUBÁŇ, P.; RYŠAVÁ, L.; DVOŘÁK, M. Capillary Electrophoresis for the Automated Extraction and Analysis of Dried Blood Spots in Clinical Analysis. 2021. p. 55-55.
Detail
KOUŘILOVÁ, X.; PERNICOVÁ, I.; MUSILOVÁ, J.; SEDLÁŘ, K.; OBRUČA, S. Some (Bacteria) Like It Hot - Towards Sustianable Produciton of Bioplastics Employing Thermophilic Bacteria. The Biomania Student Scientific Meeting 2022, Book of abstract. 1st. Brno: Masaryk University Press, 2022. p. 123-123. ISBN: 978-80-280-0040-0.
Detail
DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; JUGLOVÁ, Z.; SLAVÍKOVÁ, Z. Autenticita čokolád s různým obsahem kakaové sušiny. Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác [Food safety and food quality. Proceedings of the scientific papers]. Nitra: Garmond Nitra, 2022. s. 257-261. ISBN: 978-80-8266-007-7.
Detail
HOOVÁ, J.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Influence of potential modern prebiotics on probiotic growth. 2021. p. 75-75.
Detail
ROSIGKEIT, H.; KNEISSLE, L.; OBRUČA, S.; JENDROSSEK, D. The Multiple Roles of Polyphosphate in Ralstonia eutropha and Other Bacteria. Microbial Physiology, 2021, vol. 31, no. 2, p. 163-177. ISSN: 2673-1665.
Detail
POŘÍZKA, J.; ŠVEC, J.; DIVIŠ, P.; ZOUHAROVÁ, K.; SEDLÁČEK, P.; ENEV, V.; HAJZLER, J.; MRAVCOVÁ, L.; TRUDIČOVÁ, M. PRODUCTION AND ANALYSIS OF CRUDE BIOCHAR PRODUCED FROM WHEAT BRAN. In Proceedings of the 8th International Conference on Chemical Technology. 2021. p. 304-308. ISBN: 978-80-88307-08-2.
Detail
SKOUMALOVÁ, P.; HOOVÁ, J.; RYŠÁVKA, P.; MÁROVÁ, I. Stress Effect of Food Matrices on Viability of Probiotic Cells during Model Digestion. Microorganisms, 2021, vol. 9, no. 8, p. 1-17. ISSN: 2076-2607.
Detail
SZOTKOWSKI, M.; HOLUB, J.; ŠIMANSKÝ, S.; HUBAČOVÁ, K.; PLHALOVÁ, Ž.; MÁROVÁ, I. Production of carotenoid enriched yeast biomass of genera Sporidiobolus cultivated on coffee industry waste substrateswaste substra. Poland: Sciendo, 2021. p. 1 (1 s.).
Detail
FIALOVÁ, L.; LANGOVÁ, D.; PRACHÁROVÁ, A.; MÁROVÁ, I. Development of a Multiplex PCR Assay for Simultaneous Detection of Closely Related Fruit Species in Food. Studentská odborná konference CHEMIE JE ŽIVOT 2021 Sborník abstraktů. 2021. p. 34-35. ISBN: ISBN 978-80-214-6002.
Detail
VYSOKÁ, M.; MÁROVÁ, I. Microbial and plant extracts and their effect on human health based on their antioxidant and antimicrobial activity. The EuroBiotech Journal. The EuroBiotech Journal, 2021. p. 17-17. ISSN: 2564-615X.
Detail
POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; ŠTURSA, V.; PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; SLAVÍKOVÁ, Z.; KŘIKALA, J. Impact of organic and integrated pest management on the elemental composition of wine and grapes in a season with high fungal pressure. JOURNAL OF ELEMENTOLOGY, 2021, vol. 26, no. 4, p. 871-891. ISSN: 1644-2296.
Detail
UHLÍŘOVÁ, R.; BOČÁN, D.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Skin protecting activity of microbial extracts. The EuroBiotech Journal. 2021. p. 84-84. ISSN: 2564-615X.
Detail
BENDOVÁ, A.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Liposomal encapsulation of selected vitamins for food and cosmetic application. NANOCON 2021 - Abstracts. 1. Brno: Tanger Ltd., 2021. p. 118-118. ISBN: 978-80-88365-00-6.
Detail
UHLÍŘOVÁ, R.; TUHRINSKÁ, T.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Bioactive Compounds from Microalgae and Cyanobacteria and their Use in Cosmetic Industry. NANOCON 2021 - Abstracts. 1st Edition, 2021. Brno: Tanger, Ostrava, 2021. p. 118-118. ISBN: 978-80-88365-00-6.
Detail
STŘÍŽ, R.; ČERNEKOVÁ, N.; SMILEK, J.; LIEBNER, F.; BOBER, P.; KOVALČÍK, A. 3D Scaffolds Based on Bacterial Cellulose. Studentská odborná konference. CHEMIE JE ŽIVOT 2021 25.–26. 11. 2021. Sborník abstraktů. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021. p. 58-60. ISBN: 978-80-214-6002-7.
Detail
SOBKOVÁ, M.; KOVALČÍK, A. Degradace biopolyesterů v simulovaných tělních tekutinách. Studentská odborná konference. CHEMIE JE ŽIVOT 2021 25.–26. 11. 2021. Sborník abstraktů. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021. s. 20-21. ISBN: 978-80-214-6002-7.
Detail
DVOŘÁK, M.; RYŠAVÁ, L.; MIRO, M.; KUBÁŇ, P. DIRECT ANALYSIS OF DRIED BLOOD SPOTS BY AUTOMATED SEQUENTIAL INJECTION-CAPILLARY ELECTROPHORESIS. 2021.
Detail
KŘIKALA, J.; DIVIŠ, P. Utilization of waste material from wine production as a binding agent in DGT technique for heavy metals analysis in aquatic systems. Studentská konference Chemie je život 2021. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021. p. 44-45. ISBN: 978-80-214-6002-7.
Detail
Responsibility: Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.