Detail projektu
Progresivní postupy zpracování a hodnocení potravin a valorizace potravinářských odpadů
Období řešení: 1.3.2017 — 28.2.2018
Zdroje financování
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- plně financující (1. 1. 2017 - 31. 12. 2018)
O projektu
Odborné práce budou zaměřeny zejména na vyšší stupeň zpracování potravin včetně charakterizace funkčních potravin, dále na analýzu obsahu, účinku a stability prospěšných látek, ale i kontaminantů a alergenů ve vybraných surovinách i v potravinářských výrobcích. Rozvíjeny budou komplexní postupy pro stanvení autenticity potravin.Nemalá pozornost bude věnována aktuálnímu trendu zpracování odpadních surovin ze zemědělsko- potravinářského komplexu a jejich zhodnocení. V současné době studuje na ÚCHPBT v prezenční formě 26 doktorandů.
Označení
FCH-S-17-4695
Originální jazyk
čeština
Řešitelé
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - hlavní řešitel
Bokrová Jitka, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Brázda Václav, doc. RNDr. - spoluřešitel
Budko Kateryna, Ing. - spoluřešitel
Buchtíková Iva, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Burdějová Lenka, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Byrtusová Dana, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Fialová Lenka, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Hlaváček Viliam, Ing. - spoluřešitel
Hrstka Miroslav, PhDr., Ph.D. - spoluřešitel
Hudečková Helena, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Chytilová Aneta, Ing. - spoluřešitel
Konečná Jana, Mgr., Ph.D. - spoluřešitel
Kostovová Iveta, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kučera Dan, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kundrát Vojtěch, Mgr., Ph.D. - spoluřešitel
Mahdalová Martina, Ing. - spoluřešitel
Mikheichyk Nadzeya, Ing. - spoluřešitel
Müllerová Lucie, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Útvary
Ústav chemie potravin a biotechnologií
- interní (1.1.2017 - 31.12.2017)
Fakulta chemická
- příjemce (1.1.2017 - 31.12.2017)
Výsledky
HUDEČKOVÁ, H.; NEUREITER, M.; OBRUČA, S.; FRUHAUF, S.; MÁROVÁ, I. Utilisation of spent coffee grounds into lactic acid. 2018.
Detail
HUDEČKOVÁ, H.; KECSKÉSOVÁ, V.; OBRUČA, S.; MÁROVÁ, I. Utilization of spent coffee grounds by Lactobacillus plantarum. In ŠTUDENTSKÁ VEDECKÁ KONFERENCIA PriF UK 2018 - Zborník recenzovaných príspevkov. 2018. p. 237-241. ISBN: 978-80-223-4517-0.
Detail
KONEČNÁ, J.; CHVALKOVSKÁ, E.; KNÁPKOVÁ, M.; ŠPANOVÁ, A.; RITTICH, B.; BRÁZDA, V. High resolution melting analysis for identification of strains beloging to the Lactobacillus casei group. In Študentská vedecká konferencia PriF UK 2018 Zborník recenzovaných príspevkov. 2018. p. 302-307. ISBN: 978-80-223-4517-0.
Detail
Denisa Romanovská, Štěpánka Trachtová, Andre Hároniková. Identifikace mikroorganismů v kosmetických výrobcích s obsahem probiotik. In Studentská odborná konference Chemie je život 2017 Sborník konferenčních příspěvků. Ing. Petr Dzik, Ph.D. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2017. s. 67-67. ISBN: 978-80-214-5489-7.
Detail
POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; DVOŘÁK, M. Elemental analysis as a tool for classification of Czech white wines with respect to grape varieties. JOURNAL OF ELEMENTOLOGY, 2018, vol. 23, no. 2, p. 709-727. ISSN: 1644-2296.
Detail
Němeček Milan, Dubský Hanniel, Španová Alena, Rittich Rittich. Zařízení pro izolaci DNA magnetickýmí částicemi. Chemie je život 2017. Brno: VUT v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118 612 00 Brno, 2017. s. 37-37. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail
Hronová Aneta, Kovařík Aleš, Španová Alena, Rittich Bohuslav. Využití magnetických částic při izolaci DNA z rybízových džemů. Chemie je život 2017. Brno: VUT v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118 612 00 Brno, 2017. s. 31-31. ISBN: FCH-S-17-4695.
Detail
HÁRONIKOVÁ, A.; SAMEK, O.; GONOVÁ, D.; KRZYŽÁNEK, V.; BREIEROVÁ, E.; MÁROVÁ, I. Monitoring of pulcherrimin and lipid production by Metschnikowia strains. Bratislava: 2017.
Detail
MÁROVÁ, I.; SZOTKOWSKI, M.; RAPTA, M.; BYRTUSOVÁ, D.; VANĚK, M.; HÁRONIKOVÁ, A.; MIKHEICHYK, N. Simultaneous production of lipids and pigments by red yeasts grown on animal fat using the concept of biorefinery. Madrid, Spain: Formatex Research Centre, 2017. p. 199-202.
Detail
MÁROVÁ, I.; RAPTA, M.; SZOTKOWSKI, M.; VANĚK, M.; MIKHEICHYK, N. Screening of red yeasts for animal fat utilization and extracellular lipase production. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. Institute of Chemistry, Slovak Academy of Sciences, Bratislava: Yeast Commission, 2017. p. 60-61. ISSN: 1336-4839.
Detail
HÁRONIKOVÁ, A.; BYRTUSOVÁ, D.; SZOTKOWSKI, M.; RAPTA, M.; MIKHEICHYK, N.; MÁROVÁ, I. POTENTIAL USE OF CAROTENOGENIC YEASTS AND MICROALGAE FOR PRODUCTION OF HIGH VALUE PRODUCTS. BOOK OF ABSTRACTS 8th International Symposium on RECENT ADVANCES IN FOOD ANALYSIS. 1. Prague: University of Chemistry and Technology, Prague, 2017. p. 339-339. ISBN: 978-80-7080-999-0.
Detail
HÁRONIKOVÁ, A.; SAMEK, O.; HLAVÁČEK, V.; KRZYŽÁNEK, V.; BREIEROVÁ, E.; MÁROVÁ, I. Using of Raman spectroscopy to focus on production of metabolites by Metschnikowia strains. BioTech 2017 and 7th Czech-Swiss Symposium with Exhibition, Book of Abstracts. 1. Prague: University of Chemistry and Technology, Prague, 2017. p. 184-185. ISBN: 978-80-7080-989-1.
Detail
Gaňová Martina, Kovařík Aleš, Španová Alena, Rittich Bohuslav. Využitie magnetických častíc pre izoláciu DNA zo sušenej papriky. Chenie je život 2017. Brno: VUT v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118 612 00 Brno, 2017. s. 29-29. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail
Ráčková Lucie, Kovařík Aleš, Španová Alena, Rittich Bohuslav. Využití magnetických částic při izolaci DNA z cibule a brokolice. Chemie je život 2017. Brno: VUT v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118 612 00 Brno, 2017. s. 40-40. ISBN: ISBN: 978-80-214-54.
Detail
BURDĚJOVÁ, L.; POLOVKA, M. Effect of extraction solvents on phenolic compounds concentration, antioxidant activity and colour parameters of selected medical plants. In MendelNet 2017 Proceedings of 24th International PhD Students Conference. Brno: Mendel University in Brno, 2017. p. 520-525. ISBN: 978-80-7509-529-9.
Detail
ŠŤÁVOVÁ, E.; POŘÍZKA, J.; ŠTURSA, V.; ENEV, V.; DIVIŠ, P. Extraction of ferulic acid from wheat bran by alkaline hydrolysis. In PROCEEDINGS OF 24TH INTERNATIONAL PHD STUDENTS CONFERENCE (MENDELNET 2017). 2017. p. 574-579. ISBN: 978-80-7509-529-9.
Detail
VOPELKOVÁ, D.; POŘÍZKA, J.; ŠTURSA, V.; DIVIŠ, P. Influence of the pasteurization and filtration on selected chemical components of beer. 10th International Conference on Instrumental Methods of Analysis: Modern Trends and Applications. 2017.
Detail
DIVIŠ, P.; REICHSTÄDTER, M. Development of DGT technique for determination of mercury in various matrix. 10th International Conference on Instrumental Methods of Analysis: Modern Trends and Applications. 2017. p. 261 ( p.)
Detail
MATOUŠKOVÁ, P.; BOKROVÁ, J.; SOSKOVÁ, S.; PAVELKOVÁ, R.; HÁRONIKOVÁ, A.; MÁROVÁ, I. Příprava a charakterizace moderních kosmetických přípravků s antimikrobiálním účinkem. In Mezinárodní kosmetologická konference Mikulov 2017 Sborník přednášek. Lednice: Kosmetologická společnost České republiky, 2017. s. 54-57. ISBN: 978-80-904679-8-9.
Detail
MATOUŠKOVÁ, P.; BOKROVÁ, J.; PAVELKOVÁ, R.; VYSOKÁ, M.; MÁROVÁ, I. Organic particles as delivery systems for complex source of antimicrobial and antioxidant component for food applications. Praha: 2017. p. 267-267.
Detail
Odpovědnost: Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.