Detail publikace
Využití magnetických částic při izolaci DNA z cibule a brokolice
Ráčková Lucie, Kovařík Aleš, Španová Alena, Rittich Bohuslav
Originální název
Využití magnetických částic při izolaci DNA z cibule a brokolice
Anglický název
Application of magnetic particles for DNA isolation from onion and broccoli
Typ
abstrakt
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Byla ověřena mikrometoda izolace rostlinné DNA z vybraných druhů zeleniny (cibule, brokolice) a potravinových výrobků v kvalitě vhodné pro PCR. Byly porovnávány různé způsoby zpracování homogenátů. Homogenizace probíhala v lyzačním pufru s obsahem CTAB. Byl testován vliv organických extrakčních činidel chloroform-oktanolu a isopropanolu. Z homogenátů byla DNA purifikována reverzibilní adsorpcí na magnetické částice. Byly testovány celkem čtyři různé typy magnetických částic. Koncentrace a čistota izolovaných DNA byla stanovena UV spektrofotometrií. Amplifikovatelnost DNA byla ověřena pomocí PCR. Byly použity dvě sady specifických primerů pro rostlinnou ribosomální DNA (rDNA). Produkty PCR dlouhé 700 a 220 bp byly detegovány agarózovou gelovou elektroforézou. Byly prokázány rozdíly ve výtěžku a kvalitě DNA v závislosti na způsobu zpracování homogenátů a použitých magnetických nosičích. Navržený postup s dvěma nosiči byl testován pro izolaci DNA z potravinových výrobků obsahujících rostlinný materiál (rostlinné pomazánky). DNA se amplifikovala v PCR.
Anglický abstrakt
Micromethod for isolation of plant DNA from different vegetable (onion and broccoli) and plant food products in quality for application in PCR was verified. Various methods of processing homogenates were compared. Homogenization was performed by lysis buffer containing (CTAB). The effect of the organic extraction agents was tested (chloroform-octanol and isopropanol). DNA was purified from homogenates by reversible adsorption on magnetic particles (four different types of magnetic particles were tested). The concentration and quality of isolated DNA was verified by UV spectrophotometry. The amplificabilty of DNA was tested by PCR. Specific primers for plant ribosomal DNA (rDNA) were used. PCR products of lenght 700 and 220 bp were detected by agarose gel electrophoresis. Differences in yield and quality of DNA were depended on the homogenate processing and magnetic particles used. The proposed procedure with two magnetic particles was tested for the isolation DNA from plan food products (spreads). DNA was amplified in PCR.
Klíčová slova
Izolace rostlinné DNA, potravinové výrobky, mikrometoda, magnetické částice, PCR
Klíčová slova v angličtině
Plant DNA isolation, food products, micromethod, magnetic particles, PCR
Autoři
Ráčková Lucie, Kovařík Aleš, Španová Alena, Rittich Bohuslav
Vydáno
23. 3. 2017
Nakladatel
VUT v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118 612 00 Brno
Místo
Brno
ISBN
ISBN: 978-80-214-54
Kniha
Chemie je život 2017
Číslo edice
1
Strany od
40
Strany do
40
Strany počet
1
BibTex
@misc{BUT145788,
author="Lucie {Ráčková} and Aleš {Kovařík} and Alena {Španová} and Bohuslav {Rittich}",
title="Využití magnetických částic při izolaci DNA z cibule a brokolice",
booktitle="Chemie je život 2017",
year="2017",
edition="1",
pages="40--40",
publisher="VUT v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118 612 00 Brno",
address="Brno",
isbn="ISBN: 978-80-214-54",
note="abstract"
}