CMV Laboratoře

Skupina technologie a analýza potravin a přírodních látek

Potravinářské laboratoře ÚCHPBT jsou svým zaměřením a vybavením orientovány na oblast technologie, analýzy a charakterizace potravin. Moderní laboratorní infrastruktura umožnuje provádět pokročilé rozbory s cílem ověření bezpečnosti, nutričních vlastností nebo autenticity potravin. Mikrobiologické a buněčné laboratoře poskytují kontrolu nezávadnosti a kvality produktů. Ústav disponuje také laboratořemi pro praktickou výuku potravinářských technologií (např. mléčných, pekárenských nebo masných výrobků) nebo fakultním pivovarem.

Výzkumné aktivity jsou aktuálně rozděleny do několika oblastí zahrnujících vývoj nových potravinářských technologií a inovace technologií tradičních, produkci funkčních potravin a potravinových doplňků. Nedílnou součástí je zpracování a valorizace sekundárních produktů a odpadů z potravinářského průmyslu, včetně návrhů biorafinačních procesů.

Výzkumná skupina aktivně spolupracuje s potravinářským průmyslem (Mlýny J. Voženílek s.r.o., Bramko, s.r.o., Sladovna Bernard A.s., Milcom A.s.), výzkumnými ústavy a univerzitami (Chmelařský institut, AVČR, VŠÚO, VÚP Bratislava, PULS Polsko, BAS Bulharsko, UNILJ Slovinsko, UNI-PANNON Maďarsko), ale i právnickými osobami, které mají zájem o analýzu potravin, konzultaci problematiky výroby a vývoje v oblasti potravinářství nebo projektové partnerství. Pracoviště poskytuje též podporu v potravinářské legislativě.

doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D.

doc. Ing.

PavelDiviš

Ph.D.

Vedoucí laboratoře 

Specializace: Analytická chemie - spektroskopie, spektrometrie, chromatografie

Obor zájmu: Chemie a analýza potravin, technologie potravin, odpadové hospodářství, potravinová a nutriční gramotnost

+420 54114 9454
divis@fch.vut.cz

Ing. Zuzana Slavíková

Ing.

ZuzanaSlavíková

Kontaktní osoba

Specializace: Analýza a technologie potravin

Obor zájmu: rostlinné proteiny, vysokoproteinové potraviny

Zuzana.Slavikova@vut.cz

Posuneme i váš projekt

Pojďte do toho s námi!

Vybavení laboratoře Spolupráce s firmami