Course detail
Legislation in cosmetics and natural substances chemistry
FCH-MC_LKPLAcad. year: 2025/2026
Not applicable.
Language of instruction
Czech
Number of ECTS credits
2
Mode of study
Not applicable.
Guarantor
Entry knowledge
Not applicable.
Rules for evaluation and completion of the course
Not applicable.
Aims
Not applicable.
Study aids
Not applicable.
Prerequisites and corequisites
Not applicable.
Basic literature
Bírošová L., Lukačka J., Bírošová Z.: Základná potravinárská legislatíva, STU, 2020 (CS)
Zákon č. 258/2000 Sb. Zákon o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (CS)
Zákon č. 350/2011 Sb. Zákon o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon), ve znění pozdějších předpisů (CS)
Zákon č. 258/2000 Sb. Zákon o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (CS)
Zákon č. 350/2011 Sb. Zákon o chemických látkách a chemických směsích a o změně některých zákonů (chemický zákon), ve znění pozdějších předpisů (CS)
Recommended reading
Heather A.E. Benson: Cosmetic Formulation 2019 (CS)
Classification of course in study plans
Type of course unit
Lecture
13 hod., optionally
Teacher / Lecturer
Syllabus
Výuka předmětu je rozdělena do tří níže uvedených tematických bloků. První je zaměřen na obecnou chemickou legislativu, druhý blok na potravinářskou legislativu, která upravuje zacházení i se surovinami a přídatnými látkami. Třetí blok bude věnován legislativě v oblasti kosmetiky, která úzce souvisí s potravinářskou legislativou. Studentům je k dispozici plnohodnotný e-learningový kurz, seznamující studenty s platnou legislativou a bezpečností práce.
1.blok Týden 1 - 4
1. Legislativa v oblasti zacházení s chemickými látkami (zákon 356/2003 Sb. O chemických látkách a chemických směsích, zákon 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví, včetně doprovodných vyhlášek a nařízení)
2. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1272/2008; č. 1907/2006
3. Bezpečnostní listy, jejich využití pro práci s chemikáliemi
4. Nakládání s chemickými odpady - praktické příklady
2.blok: Týden 5 - 9
1. Právo obecně - Právo versus norma. 2. Národní potravinářská legislativa
2. Potravinové právo EU, legislativa EU v oblasti potravin a surovin
3. Zákon o potravinách. Zajištění bezpečnosti potravin.
4. Označování potravin. Výrobky pro styk s potravinami - příklady
5. Úřední kontrola potravin. Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin
3.blok: Týden 10-13
10. Legislativa v kosmetice. Alergeny, symptomy.
11. Náležitosti značení kosmetických přípravků. Bezpečnost kosmetiky. Metody hodnocení kosmetických surovin a přípravků.
12. Případová studie 1 – aplikace legislativy v oblasti přírodních látek používaných v potravinářství
13. Případová studie 2 - aplikace legislativy v oblasti přírodních látek používaných v kosmetice. Účinnost kosmetiky, její hodnocení a prezentace.
1.blok Týden 1 - 4
1. Legislativa v oblasti zacházení s chemickými látkami (zákon 356/2003 Sb. O chemických látkách a chemických směsích, zákon 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví, včetně doprovodných vyhlášek a nařízení)
2. Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1272/2008; č. 1907/2006
3. Bezpečnostní listy, jejich využití pro práci s chemikáliemi
4. Nakládání s chemickými odpady - praktické příklady
2.blok: Týden 5 - 9
1. Právo obecně - Právo versus norma. 2. Národní potravinářská legislativa
2. Potravinové právo EU, legislativa EU v oblasti potravin a surovin
3. Zákon o potravinách. Zajištění bezpečnosti potravin.
4. Označování potravin. Výrobky pro styk s potravinami - příklady
5. Úřední kontrola potravin. Hodnocení kvality a bezpečnosti potravin
3.blok: Týden 10-13
10. Legislativa v kosmetice. Alergeny, symptomy.
11. Náležitosti značení kosmetických přípravků. Bezpečnost kosmetiky. Metody hodnocení kosmetických surovin a přípravků.
12. Případová studie 1 – aplikace legislativy v oblasti přírodních látek používaných v potravinářství
13. Případová studie 2 - aplikace legislativy v oblasti přírodních látek používaných v kosmetice. Účinnost kosmetiky, její hodnocení a prezentace.