Course detail
Chemistry of Natural Products
FCH-BC_CHPLAcad. year: 2025/2026
Not applicable.
Language of instruction
Number of ECTS credits
Mode of study
Guarantor
Aims
Rules for evaluation and completion of the course
Study aids
Prerequisites and corequisites
Basic literature
Recommended reading
Classification of course in study plans
- Programme BPCP_CHMA Bachelor's 2 year of study, winter semester, compulsory-optional
- Programme BKCP_CHTP Bachelor's
specialization CHPL , 2 year of study, winter semester, compulsory-optional
specialization CHPL , 3 year of study, winter semester, compulsory - Programme BKCP_CHTPO Bachelor's
specialization CHPL , 2 year of study, winter semester, compulsory-optional
specialization CHPL , 3 year of study, winter semester, compulsory - Programme BPCP_CHTP Bachelor's
specialization CHPL , 2 year of study, winter semester, compulsory-optional
specialization CHPL , 3 year of study, winter semester, compulsory - Programme BPCP_CHTPO Bachelor's
specialization CHPL , 2 year of study, winter semester, compulsory-optional
specialization CHPL , 3 year of study, winter semester, compulsory
Type of course unit
Lecture
Teacher / Lecturer
Syllabus
1. Definice přírodních látek a produktů . Přehled hlavních skupin biotechnologicky významných přírodních látek. Souvislost mezi strukturou a metabolickou produkcí.
2. Přehled hlavních metabolických drah primárního i sekundárního metabolismu. Principy účinku biologicky aktivních látek, cíle biologické aktivity na molekulární, buněčné a orgánové úrovni.
3. Biotechnologická produkce primárních a sekundárních metabolitů. Vývoj biologického činitele procesu - fyziologická adaptace, genová modifikace, transformace vyšších organismů
4. Polysacharidy: vláknina, gumy, slizy, pektiny. Deriváty cukrů. Rostliny a mikroorganismy produkující polysacharidy s významným biologickým účinkem.
5. Specificky aktivní proteiny a enzymy. Biotechnologická produkce enzymů, využití enzymů v biotechnologiích. Lektiny, intensivně sladké proteiny. Přírodní látky odvozené od aminokyselin.
6. Antibiotika - charakteristika, produkční organismy, technologické procesy. Současný stav produkce ve světě, výzkum a vývoj
7. Mastné kyseliny, lipidy, další biopolymery.
8. Cytostatika a kancerostatika - charakteristika, produkční organismy, technologické procesy
9. Alkaloidy. Obecné vlastnosti, taxonomický výskyt, protoalkaloidy. Produkční organismy, technologie. Drogy a jejich účinky, legislativa.
10. Vitaminy - charakteristika, produkční organismy, technologické procesy
11. Fenolické látky. Obecné vlastnosti. Flavonoidy a lignany. .
12. Terpenoidy. Monoterpeny a esenciální oleje. Toxické diterpeny. Triterpenoidy, steroidy a karotenoidy.
13. Základy práce s rostlinnými a živočišnými buněčnými a tkáňovými kulturami.