Course detail
Natural Products and Food Chemistry
FCH-BC_CHP1Acad. year: 2025/2026
Not applicable.
Language of instruction
Number of ECTS credits
Mode of study
Guarantor
Entry knowledge
Rules for evaluation and completion of the course
Aims
Study aids
Prerequisites and corequisites
Basic literature
Velíšek J., Hajšlová J.: Chemie potravin I a II, Ossis, Tábor 2009. (CS)
Recommended reading
Zeece M.: Introduction to the Chemistry of Food, Elsevier Science Publishing Co Inc, 2020 (EN)
Classification of course in study plans
- Programme BKCP_CHTP Bachelor's
specialization BT , 3 year of study, winter semester, compulsory-optional
specialization PCH , 3 year of study, winter semester, compulsory - Programme BKCP_CHTPO Bachelor's
specialization BT , 3 year of study, winter semester, compulsory-optional
specialization PCH , 3 year of study, winter semester, compulsory - Programme BPCP_CHTP Bachelor's
specialization BT , 3 year of study, winter semester, compulsory-optional
specialization PCH , 3 year of study, winter semester, compulsory - Programme BPCP_CHTPO Bachelor's
specialization BT , 3 year of study, winter semester, compulsory-optional
specialization PCH , 3 year of study, winter semester, compulsory
Type of course unit
Lecture
Teacher / Lecturer
Syllabus
1. Aminokyseliny
2. Peptidy a bílkoviny obecně
3. Bílkoviny masa a mléka
4. Přehled reakcí bílkovin
5. Mastné kyseliny
6. Homolipidy
7. Heterolipidy
8. Doprovodné látky lipidů a komplexní lipidy
9. Přehled reakcí lipidů
10. Monosacharidy
11. Deriváty monosacharidů a oligosacharidy
12. Polysacharidy obecně
13. Polysacharidy rostlin
14. Polysacharidy mořských řas, mikroorganizmů, hub a živočichů
15. Přehled reakcí sacharidů