Publication detail
Analýza mastných kyselin v čokoládě metodou plynové chromatografie
VÍTOVÁ, E. LOUPANCOVÁ, B. ŠTOUDKOVÁ, H. ZEMANOVÁ, J. MACKŮ, I.
Original Title
Analýza mastných kyselin v čokoládě metodou plynové chromatografie
English Title
Analysis of FA in chocolate using GC
Type
journal article - other
Language
Czech
Original Abstract
Tato práce se zabývá analýzou mastných kyselin obsažených v různých druzích čokolád a zkoumá vliv přídavku rostlinného tuku do čokolády na změny obsahu mastných kyselin. Izolace mastných kyselin z čokolády byla provedena pomocí normované extrakční metody s využitím Soxhletova extraktoru a petroletheru. Vyextrahované mastné kyseliny byly dále převedeny esterifikační metodou používající methanolový roztok hydroxidu draselného na příslušné methylestery mastných kyselin. Tato metoda je nenáročná na aparaturu a chemikálie a poskytuje srovnatelné výsledky s normovanou metodou používající toxický bortrifluorid. Methylestery mastných kyselin byly následně podrobeny chromatografické analýze s FID detekcí. Jednotlivé mastné kyseliny byly identifikovány a kvantifikovány pomocí standardů. V čokoládách bylo identifikováno celkem 16 mastných kyselin, z nichž kvantitativně nejvýznamnější byly kyseliny palmitová, stearová, olejová a linolová. Přídavek rostlinného tuku způsobil změny v obsahu jednotlivých mastných kyselin.
English abstract
This work is focused on the analysis of fatty acids in various chocolate types with different content of cocoa butter and vegetable fats. It investigates the influence of the addition of vegetable fats to chocolate on the fatty acids profile. The isolation of fatty acids from chocolate was made by standardized Soxhlet extraction method using petroleum ether. The fatty acid profiles were determined by gas chromatography of the methyl esters, which were prepared by the method using methanolic solution of potassium hydroxide. This method is not time and chemicals demanding and the results are comparable with the standardized method using toxic boron trifluoride.
Keywords
MK, čokoláda
Key words in English
FA, chocolate
Authors
VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; ŠTOUDKOVÁ, H.; ZEMANOVÁ, J.; MACKŮ, I.
RIV year
2006
Released
4. 9. 2006
Publisher
ČSCH
Location
Ústí nad Labem
ISBN
0009-2770
Periodical
Chemické listy
Year of study
100
Number
8
State
Czech Republic
Pages from
728
Pages to
732
Pages count
1
BibTex
@article{BUT50175,
author="Eva {Vítová} and Blanka {Loupancová} and Hana {Burianová} and Jana {Zemanová} and Ivana {Macků}",
title="Analýza mastných kyselin v čokoládě metodou plynové chromatografie",
journal="Chemické listy",
year="2006",
volume="100",
number="8",
pages="728--732",
issn="0009-2770"
}