Publication detail
Charakterizace ovocných pálenek
VESPALCOVÁ, M. VÍTOVÁ, E. WEISS, V. KOPEČNÝ, M.
Original Title
Charakterizace ovocných pálenek
English Title
Charakterization of fruity spirits
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Ovocná pálenka je destilát vyrobený ze zkvašeného ovoce. Ovocný destilát lze úspěšně připravit z nejrůznějších druhů ovoce (např. ze švestek, meruněk, hrušek, jablek, třešní, višní, hroznů), případně z drobného bobulovitého či lesního ovoce (z černého rybízu, černého bezu, malin). Raritou jsou destiláty získané z ovoce exotického, jako např. z banánů, ananasu, sušených fíků nebo datlí. Výsledná chuť pálenky je daná v prvé řadě druhem ovoce, z něhož je vyrobena, a způsobem vedení destilace. Dále je ovlivněna zejména jakostí a vyzrálostí zkvašovaného ovoce, způsobem zakládání kvasu, vedením kvašení a uskladněním destilátu. Z chemického hlediska se na organoleptických vlastnostech pálenky podílí desítky převážně těkavých organických sloučenin nejrůznějších struktur. V předkládané práci bylo k charakterizaci ovocných pálenek využito plynové chromatografie s plamenoionizační a hmotnostní detekcí. Byly porovnávány destiláty z různých druhů ovoce vyráběné domácky i průmyslově. Byly stanovovány intervaly nejčetnějšího zastoupení některých typických skupin organických sloučenin obsažených ve sledovaných destilátech (např. estery, vyšší alkoholy, kyseliny, aldehydy).
English abstract
Fruity spirit is from fermented fruit prepared liquor. It can be prepered from many kind of fruit. Resulting spirit taste depends on kind of fruit, distillation, fruit ripeness and quality, leading of fermentation and finally spitit keeping (store). From the chemical point of view, many volatile organic compounds various structures participate on organoleptical spirit features.
Keywords
ovocná pálenka; plynová chromatografie; těkavé sloučeniny;
Key words in English
fruity spirits; gas chromatography; volatile compounds;
Authors
VESPALCOVÁ, M.; VÍTOVÁ, E.; WEISS, V.; KOPEČNÝ, M.
Released
30. 11. 2003
Publisher
ČSCH
Location
Košice
ISBN
0009-2770
Periodical
Chemické listy
Year of study
97 S
Number
8
State
Czech Republic
Pages from
785
Pages to
785
Pages count
1
BibTex
@inproceedings{BUT36148,
author="Milena {Vespalcová} and Eva {Vítová} and Vladimír {Weiss} and Michal {Kopečný}",
title="Charakterizace ovocných pálenek",
booktitle="Chemické listy",
year="2003",
journal="Chemické listy",
volume="97 S",
number="8",
pages="785--785",
publisher="ČSCH",
address="Košice",
issn="0009-2770"
}