Publication detail
Stanovení obsahu celkové rtuti v rybách z obchodní sítě České republiky
DIVIŠ, P.
Original Title
Stanovení obsahu celkové rtuti v rybách z obchodní sítě České republiky
English Title
Mercury total content in fish meat sold in the Czech Republic
Type
journal article - other
Language
Czech
Original Abstract
V této práci bylo analyzováno celkem 67 vzorků ryb (21 různých druhů) za účelem stanovení celkové koncentrace rtuti v rybím mase. Koncentrace celkové rtuti v rybím mase byly v souladu s platnou legislativou, která uvádí maximální přípustné množství rtuti ve svalovině ryb 500 μg.kg-1 a pro vybrané druhy dravých ryb 1000 μg.kg-1. Legislativní limit byl překročen pouze u jednoho vzorku žraloka modrého, který obsahoval 1250 μg.kg-1 celkové rtuti. Průměrná koncentrace celkové rtuti v mase ryb prodávaných v ČR a analyzovaných v této práci byla po vyloučení hodnot naměřených v dravých rybách (žralok, mečoun) 78 μg.kg-1. Z průměrné koncentrace celkové rtuti v mase ryb prodávaných v ČR byla vypočtena limitní expoziční hodnota rtuti (PTWI) 0,1mg na kilogram tělesné hmotnosti, která je několikanásobně nižší než limitní expoziční hodnota doporučená Společným výborem expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva. Na základě naměřených výsledků je možné konstatovat, že konzumace ryb z obchodní sítě ČR z hlediska stanovené hodnoty PTWI nepředstavuje významné riziko pro obyvatele ČR v rámci možné intoxikace rtutí
English abstract
In this work 67 samples of fish (21 different species) was analysed in order to determine the total concentration of mercury in fish meat. Concentrations of total mercury in fish meat were in compliance with applicable legislation, which gives the maximum allowable amount of mercury in fish muscle 500 μg.kg -1 and for selected species of predatory fish 1000 μg.kg-1. Legislative limit was exceeded in only one sample of the blue shark, which contained 1250 μg.kg-1 of total mercury. The average concentration of total mercury in the fish meat sold in the Czech Republic and analysed in this work, after the exclusion of the measured values of predatory fish (shark and swordfish) was 78 μg.kg-1. From the average concentration of total mercury in the fish meat sold in the Czech Republic provisional tolerable weekly intake limit for mercury (PTWI) was calculated to be 0.1μg per kilogram of body weight, which is several times lower than the exposure limit recommended by the Joint Committee of experts FAO / WHO Food Additives. Consumption of fish from the market of the Czech Republic in terms of calculated PTWI does not present a significant risk for the inhabitants of the Czech Republic in the context of possible mercury intoxication.
Keywords
ryby, rtuť, AAS, limitní expoziční hodnota
Key words in English
fish, mercury, AAS, exposure limit
Authors
DIVIŠ, P.
Released
1. 9. 2016
ISBN
1210-4086
Periodical
Maso. České a slovenské odborné nakladatelství s.r.o. GM JP
Number
5
State
Czech Republic
Pages from
52
Pages to
55
Pages count
4
BibTex
@article{BUT127701,
author="Pavel {Diviš}",
title="Stanovení obsahu celkové rtuti v rybách z obchodní sítě České republiky",
journal="Maso. České a slovenské odborné nakladatelství s.r.o. GM JP",
year="2016",
number="5",
pages="52--55",
issn="1210-4086"
}