Publication detail
Srovnání tukových charakteristik vybraných rostlinných olejů za různých podmínek skladování.
VÍTOVÁ, E. ŠTOUDKOVÁ, H. LOUPANCOVÁ, B. ZEMANOVÁ, J. VESPALCOVÁ, M.
Original Title
Srovnání tukových charakteristik vybraných rostlinných olejů za různých podmínek skladování.
English Title
Comparison of fat characteristics of vegetable fats stored under various conditions.
Type
abstract
Language
Czech
Original Abstract
Cílem této práce byla identifikace mastných kyselin obsažených v rostlinných olejích plynovou chromatografií. Bylo sledováno množství mastných kyselin v závislosti na čase a podmínkách skladování. Podmínky skladování byly zvoleny při laboratorní teplotě a při teplotě v lednici. K analýze bylo použito čtrnáct olejů - avokádový olej, dýňový olej, olej z hroznových jader, jojobový olej, olej z kukuřičných klíčků, lněný olej, makadámiový olej, mandlový olej, meruňkový olej, olivový olej, ricinový olej, rýžový olej, slunečnicový olej a sojový olej. Plynová chromatografie byla použita pro identifikaci a kvantifikaci mastných kyselin. Pro přípravu vzorků methylesterů mastných kyselin byla zvolena metoda esterifikace methanolem za katalýzy hydroxidem draselným. Celkem bylo sledováno osm mastných kyselin obsažených v jednotlivých rostlinných olejích: kyseliny myristová, palmitová, palmitoolejová, stearová, olejová, linolová, gama-linolenová a linolenová.
English abstract
The aim of this work was identification fatty acids contained in vegetable oils by gas chromatography. Amount of fatty acids was monitored in dependence on the duration and conditions storage. Conditions for storage were selected at room temperature and refrigerator temperature. In total fourteen oils were analyzed - avocado oil, pumpkin seed oil, grape seed oil, jojoba oil, corn oil, linseed oil, macadamia oil, almond oil, apricot-stone oil, olive oil, castor oil, rice oil, sunflower oil and soya bean oil. Gas chromatography was applied to identification and quantification fatty acids. Methanol esterification method using potassium hydroxide catalysis was chosen for preparing of the samples of the fatty acid methylesters. Eight fatty acids were observed in the vegetable oils : myristic, palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, linoleic, gama-linolenic and linolenic acids.
Keywords
rostlinné oleje, tukové charakteristiky
Key words in English
vegetable fat, fat characteristics
Authors
VÍTOVÁ, E.; ŠTOUDKOVÁ, H.; LOUPANCOVÁ, B.; ZEMANOVÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.
RIV year
2008
Released
20. 10. 2008
Publisher
STU Bratislava
Location
STU Bratislava
ISBN
1335-5236
Periodical
Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health
Year of study
17
Number
1
State
Slovak Republic
Pages from
11
Pages to
11
Pages count
1
BibTex
@misc{BUT47774,
author="Eva {Vítová} and Hana {Burianová} and Blanka {Loupancová} and Jana {Zemanová} and Milena {Vespalcová}",
title="Srovnání tukových charakteristik vybraných rostlinných olejů za různých podmínek skladování.",
year="2008",
journal="Proceedings of 15th International Conference Chromatograqphic Methods and Human Health",
volume="17",
number="1",
pages="11--11",
publisher="STU Bratislava",
address="STU Bratislava",
issn="1335-5236",
note="abstract"
}