Publication detail
Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukerné
VESPALCOVÁ, M. RAKOVSKÁ, E.
Original Title
Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukerné
English Title
Antimicrobial effects of Stevia rebaudiana extracts
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Stévie cukerná Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina známá především obsahem přírodního nekalorického náhradního sladidla steviosidu. V Jižní Americe, odkud stévie pochází, je rostlina považována za léčivou. Její léčivé účinky a pozitivní podpůrné působení při některých civilizačních chorobách jsou studovány na jihoamerických klinikách. Bylo také zjištěno, že extrakty z této rostliny potlačují růst mnohých mikroorganizmů, zejména bakterií dutiny ústní. Proto se výtažky z rostliny přidávají do zubních past nebo do jiných přípravků ústní hygieny. Cílem prezentované práce bylo zjistit, jestli extrakt ze stévie potlačuje růst i jiných mikroorganizmů než těch, které osídlují dutinu ústní. Zda by bylo principielně možné využít antimikrobiálních účinků stéviového extraktu jako konzervačního činidla. Pokud by tomu tak bylo, pak by extraktem ze stévie bylo možné jednak sladit a zároveň konzervovat, např. nápoje. Byly vybrány některé kvasinky a bakterie a na ně byly aplikovány různými způsoby připravované extrakty ze stévie. Pro studium antimikrobiálního působení extraktů byla zvolena jamková metoda. Byly testovány extrakty vodné alkoholové, maceráty i některé komerční výrobky ze stévie. Bylo prokázáno potlačení růstu bakterií např. Kocuria rosea a Micrococus luteus, rodu Bacillus, z kvasinek byl prokázán účinek na Geotrichum candidum, Hansenula anomala a Picia kluyveri.
English abstract
The goal of presented work is to find out, if different Stevia rebaudiana extracts affect on selected microorganism (bacterium and yeast).
Keywords
extrakt ze Stévie cukerné, antimikrobiální účinky, bakterie Kocuria rosea, Micrococus luteus, kvasinky Geotrichum candidum, Hansenula anomala, Picia kluyveri
Key words in English
Stevia rebaudiana extract, antimicrobial effect, Kocuria rosea, Micrococus luteus, Geotrichum candidum, Hansenula anomala, Picia kluyveri
Authors
VESPALCOVÁ, M.; RAKOVSKÁ, E.
RIV year
2007
Released
9. 9. 2007
Publisher
VÚPP
Location
Praha 2007
ISBN
1802-1433
Periodical
Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Year of study
38
Number
1
State
Czech Republic
Pages from
238
Pages to
241
Pages count
4
BibTex
@inproceedings{BUT44144,
author="Milena {Vespalcová} and Eva {Rakovská}",
title="Antimikrobiální účinky extraktů ze stévie cukerné",
booktitle="Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
year="2007",
journal="Sborník příspěvků XXXVII. Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
volume="38",
number="1",
pages="238--241",
publisher="VÚPP",
address="Praha 2007",
issn="1802-1433"
}