Publication detail
Prebiotické sladidlo Tagatosa
OLŠOVCOVÁ, Z. VESPALCOVÁ, M.
Original Title
Prebiotické sladidlo Tagatosa
English Title
Prebiotic sweetener Tagatose
Type
conference paper
Language
Czech
Original Abstract
Krátká odborná přednáška na téma prebiotického sladidla tagatosy jako možnost náhrady sacharosy. V úvodu jsou uvedeny obecné informace, možnosti využití, její výroba, zpracování v organismu člověka a její účinek na zdraví. Dále je popsána metody HPLC s různými chromatografickými kolonami pro stanovení tagatosy ve vzorcích. Následně je prodiskutována vhodnost dané kolony.
English abstract
Short lecture on the topic of prebiotic sweetener tagatose as the possibility of substitution of sucrose. The introduction provides general information, utilization, production, processing in the human body and effect on health. Further is described HPLC method with various chromatographic columns for determining tagatose in samples. Consequently it discussed the appropriateness of the column.
Keywords
tagatosa, prebiotické, sladidlo, aplikace, HPLC
Key words in English
tagatose, prebiotic, sweetener, applications, HPLC
Authors
OLŠOVCOVÁ, Z.; VESPALCOVÁ, M.
RIV year
2013
Released
30. 5. 2013
ISBN
978-80-7305-650-6
Book
XV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
Pages from
77
Pages to
80
Pages count
4
BibTex
@inproceedings{BUT101080,
author="Zuzana {Jurečková} and Milena {Vespalcová}",
title="Prebiotické sladidlo Tagatosa",
booktitle="XV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí",
year="2013",
pages="77--80",
isbn="978-80-7305-650-6"
}