Project detail

Aktuální problémy a přístupy k výzkumu v rámci moderních potravinářských věd

Duration: 1.3.2023 — 28.2.2024

Funding resources

Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT

- whole funder (1. 1. 2023 - 31. 12. 2024)

On the project

V rámci DSP Potravinářská chemie budou řešeny práce studentů zaměřené vybrané aktuální problémy a komplexní přístupy k výzkumu u moderních potravinářských věd od zpracování potravin, surovin, odpadů i obalů přes rozvoj pokročilých instrumentálních a molekulárních technik k analýze autenticity potravin a obsahu, účinku a stability aktivních látek. Při komplexním zpracování, využití a valorizaci odpadních surovin ze zemědělství a potravinářství bude aplikován koncept cirkulární ekonomiky.

Mark

FCH-S-23-8330

Default language

Czech

People responsible

Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - principal person responsible
Bendová Agáta, Ing. - fellow researcher
Blažková Jana, Ing. - fellow researcher
Brázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - fellow researcher
Buchtíková Iva, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Fialová Lenka, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Gajdušek Martin, Ing. - fellow researcher
Gross Michal, Ing. - fellow researcher
Hoová Julie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Chovanec Martin, Ing. - fellow researcher
Kouřilová Xenie, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Kroupová Zuzana, Mgr. - fellow researcher
Křikala Jakub, Ing. - fellow researcher
Mikulíková Renata, doc. RNDr., Ph.D. - fellow researcher
Nováčková Ivana, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Obruča Stanislav, prof. Ing., Ph.D. - fellow researcher
Pořízka Jaromír, Ing., Ph.D. - fellow researcher
Punčochářová Lenka, Ing. - fellow researcher

Units

Institute of Food Science and Biotechnology
- internal (1.1.2023 - 31.12.2023)
Faculty of Chemistry
- beneficiary (1.1.2023 - 31.12.2023)

Results

SLAVÍKOVÁ, Z.; SMATANA, I.; DIVIŠ, P.; SMILEK, J.; SLANINOVÁ, E.; POŘÍZKA, J. Utilization of wheat bran protein isolate as a fortifier for production of high protein yoghurts. MLJEKARSTVO, 2024, vol. 74, no. 4, p. 312-323. ISSN: 0026-704X.
Detail

SLAVÍKOVÁ, Z.; DIVIŠ, P.; BIALAS, W.; MONTOWSKA, M.; ADAMCZYKOVÁ, M.; POŘÍZKA, J. The study of relationship between taste and wheat bran protein isolate fortification during high-protein yogurt manufacturing. Journal of Agriculture and Food Research, 2024, vol. 16, no. 6, ISSN: 2666-1543.
Detail

GROSS, M. Stanovení těkavých látek ve víně – Nástrahy kvantitativní analýzy při využití mikroextrakce na tuhou fázi. Študentská vedecká konferencia 2024 - Zborník recenzovaných príspevkov. Trnava: Fakulta prírodných vied, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave, 2024. s. 415-419. ISBN: 978-80-557-2147-7.
Detail

ŠLOSÁROVÁ, K.; BUCHTÍKOVÁ, I.; SEDLÁŘ, K.; DVOŘÁK, P.; OBRUČA, S. Two is better than one – linking of thermophilic bacteria to enhance PHA production. book of abstracts. 1. 2024. p. 211-211. ISBN: 978-80-88214-48-9.
Detail

TRENZOVÁ, K.; GROSS, M.; VÍTOVÁ, E.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. EXPLORING THE IMPACT OF DIFFERENT PACKAGING TYPES AND REPEATED PACKAGE OPENING ON VOLATILE COMPOUND CHANGES IN GROUND ROASTED COFFEE. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2024, vol. e11022, no. srpen 2024, ISSN: 1338-5178.
Detail

MÁROVÁ, I.; HOLUB, J.; SNIEGOŇOVÁ, P.; SZOTKOWSKI, M.; ŠPAČKOVÁ, D. Waste poultry fat - biotechnological conversion using carotenogenic yeasts with addition of cobalt as a stress factor. Programme Abstracts; 47th ACY Conference. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. Bratislava, SR: Chemický ústav SAV, 2023. p. 74-74. ISBN: 1336-4839. ISSN: 1336-4839.
Detail

MÁROVÁ, I.; BENDOVÁ, A.; SZOTKOWSKI, M. A study of biological effects of immortalized oleaginous yeasts biomass on human health. Programme ABSTRACTS, 47th ACY Conference. 34th Annual Conference on Yeasts, Book of abstracts. Bratislava, SR: Chemický ústav SAV BRatislava, Slovensko, 2023. p. 71-71. ISBN: 1336-4839. ISSN: 1336-4839.
Detail

STŘÍŽ, R.; MINISY, I.; BOBER, P.; TABOUBI, O.; SMILEK, J.; KOVALČÍK, A. Free-Standing Bacterial Cellulose/Polypyrrole Composites for Eco-Friendly Remediation of Hexavalent Chromium Ions. ACS APPLIED POLYMER MATERIALS, 2024, vol. 6, no. 11, p. 6383-6392. ISSN: 2637-6105.
Detail

SLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. ELEMENTAL ANALYSIS OF CZECH WINES INCLUDING WINES FROM ORGANIC PRODUCTION. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2024, vol. 13, no. 5, ISSN: 1338-5178.
Detail

SVOBODA, Z.; BĚLÁKOVÁ, S. Determination of mycotoxins and their dietary exposure assessment in pale lager beers using immunoaffinity columns and UPLC-MS/MS. Mycotoxin Research, 2023, vol. 39, no. August, p. 285-302. ISSN: 1867-1632.
Detail

CANTARA, A.; LUO, Y.; DOBROVOLNÁ, M.; BOHALOVA, N.; FOJTA, M.; VERGA, D.; GUITTAT, L.; CUCCHIARINI, A.; SAVRIMOUTOU, S.; HÄBERLI, C.; GUILLON, J.; KEISER, J.; MERGNY, J-L.; BRÁZDA, V. G-quadruplexes in helminth parasites. Nucleic Acids Research, 2022, vol. 50, no. 5, p. 2719-2735. ISSN: 1362-4962.
Detail

BRÁZDA, V.; VÁLKOVÁ, N.; DOBROVOLNÁ, M.; MERGNY, J. Abundance of G-Quadruplex Forming Sequences in the Hepatitis Delta Virus Genomes. ACS OMEGA, 2024, vol. 9, no. 3, p. 4096-4101. ISSN: 2470-1343.
Detail

GAJARSKÝ, M.; STADLBAUER, P.; CUCCHIARINI, A.; ŠPONER, J.; DOBROVOLNÁ, M.; BRÁZDA, V.; MERGNY, J.; TRANTÍREK, L. LENARCIC ZIVKOVIC, M. DNA Quadruplex Structure with a Unique Cation Dependency. ANGEWANDTE CHEMIE-INTERNATIONAL EDITION, 2023, vol. 63, no. 7, ISSN: 1433-7851.
Detail

DOBROVOLNÁ, M.; WARNER E. F.; BIDULA S.; BRÁZDA, V. Inverted repeats in the monkeypox virus genome are hot spots for mutation. JOURNAL OF MEDICAL VIROLOGY, 2022, vol. 95, no. 1, ISSN: 0146-6615.
Detail

DOBROVOLNÁ, M.; BRÁZDA, V. The Newly Sequenced Genome of Pisum sativum Is Replete with Potential G-Quadruplex-Forming Sequences-Implications for Evolution and Biological Regulation. International Journal of Molecular Sciences, 2022, vol. 23, no. 15, ISSN: 1661-6596.
Detail

POŘÍZKA, J.; SLAVÍKOVÁ, Z.; GAJDUŠEK, M.; DIVIŠ, P. Production and characterization of biochar produced from different type of bran. ZHAW Life Sciences und Facility Management, Grüentalstrasse 14, 8820 Wädenswil, Switzerland: International Ecological Engineering Society, 2023.
Detail

SLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. Wheat bran proteins – raw material for production of nutritional-valued food. Book of Abstracts, IEES conference, Chania 2023. ZHAW Life Sciences und Facility Management, Grüentalstrasse 14, 8820 Wädenswil, Switzerland: International Ecological Engineering Society, 2023.
Detail

TRENZOVÁ K., MALÍŠEK J., PRYSTUPA A., VYKYDALOVÁ M., DIVIŠ P., VÍTOVÁ E. Effect of Freeze Drying and Hot Air Drying on Fruit Quality and Shelf Life. Studentská odborná konference Chemie je život 2023. 2023. p. 73 ( p.)ISBN: 978-80-214-6204-5.
Detail

TRENZOVÁ K., MALÍŠEK J, PRYSTUPA A., VYKYDALOVÁ, M. Vliv lyofilizace na aromatický profil látek vybraných druhů ovoce a její potenciální aplikace do balených potravinových dávek. 2023. s. 318-323.
Detail

ŠIMANSKÝ, S.; HOLUB, J.; MÁROVÁ, I. Uptake of methylmercury by local microalgae from Huelva province, Spain. Brno, Czech republic: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2023. p. 95-95.
Detail