Project detail
Preparation of mixed low-alcoholic drink based on wine and fruit juice
Duration: 31.03.2016 — 31.12.2016
Funding resources
Neveřejný sektor - Přímé kontrakty - smluvní výzkum, neveřejné zdroje
- whole funder (2016-03-31 - 2016-12-31)
On the project
Jedná se o nový typ nápoje, který bude kromě vody obsahovat víno z hroznů (bílé nebo červené nebo růžové), ovocnou šťávu (především z drobného méně známého ovoce jako je aronie, dřín, moruše, rakytník apod.) a bude mírně nasycen oxidem uhličitým. Podle cukernatosti použité ovocné šťávy bude případně doslazen přírodním hroznovým rektifikovaným koncentrátem. Obsah alkoholu bude udržován pod hranicí 5 %. Základ chuti tohoto nápoje tvoří víno z hroznů. Je ředěno kvalitní vodou, aby byla dostatečně snížena hladina alkoholu a nápoj bylo možno použít i pro podporu denního pitného režimu. Přídavek stoprocentních ovocných šťáv modifikuje výslednou chuť nápoje a také doplňuje potřebné biologicky aktivní látky (jako např. antioxidanty, vitaminy aj.). Výsledná chuť může být upravena hroznovým koncentrátem a přídavkem vitaminu C. Nápoj může být stabilizován přídavkem kyseliny citronové. Osvěžující účinek nápoje je podtržen nasycením malým množstvím oxidu uhličitého. Nápoj obsahuje pouze přírodní složky.
Description in English
This is a new type of drink, which will be in addition to the water contain wine from grapes (white or red or pink), fruit juice (mainly from small scale less known fruits such as aronia, dogwood, mulberry, Sea buckthorn, etc.) and will be slightly saturated with carbon dioxide. According to the sugar content of fruit juice will be used, where appropriate, natural grape concentrate for optimal sweet taste of the drink. Alcohol content will be kept below 5%.
The basis of this drink taste consists of wine from grapes. Quality water is used for diluting the wine, to be adequately reduced alcohol level and the drink could be used to support the daily drinking regime. The addition of pure fruit juices modifies the resulting flavor of drinks and also complements the necessary biologically active substances (such as antioxidants, vitamins, etc.). The resulting taste can be modified by the addition of grape concentrate and vitamin C. Drink may be stabilized by the addition of citric acid. Refreshing effect is underlined by saturation of the small amount of carbon dioxide. The drink contains only natural ingredients.
Keywords
kombinovaný nápoj; víno; ovocná šťáva;
Key words in English
mixed drink; wine; fruit juice;
Mark
HS16659229
Default language
Czech
People responsible
Vespalcová Milena, RNDr., Ph.D. - principal person responsible
Units
Materials Research Centre
- responsible department (2017-04-27 - not assigned)
MRC - laboratory of biotechnology and biomaterials research
- beneficiary (2017-02-21 - not assigned)
Results
VESPALCOVÁ, M.; KREVŇÁK, J.; JUREČKOVÁ, Z.; ZÁBRANSKÁ, M.; Jurečková Zuzana, Ing.; Krevňák Jiří; Vespalcová Milena, RNDr., Ph.D.; Zábranská Miroslava, Ing.: Kombinovaný nápoj na bázi vína a ovocné šťávy. 30308, užitný vzor. (2017)
Detail