Detail projektu
Příspěvek k rozvoji moderních potravinářských věd
Období řešení: 1.3.2022 — 28.2.2023
Zdroje financování
Vysoké učení technické v Brně - Vnitřní projekty VUT
- plně financující (1. 1. 2022 - 31. 12. 2023)
O projektu
V rámci DSP Potravinářská chemie budou řešeny práce studentů zaměřené komplexní rozvoj moderních potrainářských věd od zpracování potravin, surovin a odpadů přes rozvoj pokročlých instrumentálních a molekulárních technik k analýze autenticity potravin a obsahu, účinku a stability aktivních látek. Pozornost bude věnována i vývoji aktivních obalů. Koncept cirkulární ekonomiky bude aplikován při komplexním zpracování, využití a valorizaci odpadních surovin ze zemědělství a potravinářství.
Označení
FCH-S-22-7961
Originální jazyk
čeština
Řešitelé
Márová Ivana, prof. RNDr., CSc. - hlavní řešitel
Bendová Agáta, Ing. - spoluřešitel
Brázda Václav, prof. Mgr., Ph.D. - spoluřešitel
Buchtíková Iva, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Diviš Pavel, doc. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Gajdušek Martin, Ing. - spoluřešitel
Gross Michal, Ing. - spoluřešitel
Hoová Julie, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kouřilová Xenie, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kovalčík Adriána, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Kroupová Zuzana, Mgr. - spoluřešitel
Křikala Jakub, Ing. - spoluřešitel
Langová Denisa, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Mikulíková Renata, doc. RNDr., Ph.D. - spoluřešitel
Němcová Andrea, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Nováčková Ivana, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Obruča Stanislav, prof. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Porubiaková Otília, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Pořízka Jaromír, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Punčochářová Lenka, Ing. - spoluřešitel
Útvary
Ústav chemie potravin a biotechnologií
- interní (1.1.2022 - 31.12.2022)
Fakulta chemická
- příjemce (1.1.2022 - 31.12.2022)
Výsledky
SZOTKOWSKI, M.; MÁROVÁ, I.: LiveLin; Biotechnologický proces zpracování a valorizace odpadního glycerolu pomocí karotenogenních kvasinek. Algae Farm, s.r.o., Hájecká 707, 26101 Příbram. URL: https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=algae+farm+s.r.o. (ověřená technologie)
Detail
SZOTKOWSKI, M.; PLHALOVÁ, Ž.; SNIEGOŇOVÁ, P.; HOLUB, J.; CHUJANOV, O.; ŠPAČKOVÁ, D.; BLAŽKOVÁ, J.; MÁROVÁ, I. Conversion of Mixed Waste Food Substrates by Carotenogenic Yeasts of Rhodotorula sp. Genus. Microorganisms, 2023, vol. 11, no. 4, p. 1-25. ISSN: 2076-2607.
Detail
HOOVÁ, J.; STREČANSKÁ, P.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. Probiotic viability and content of phytochemicals in fer-mented white cabbage juice. The Eurobiotech Journal. The EuroBiotech Journal. 1. Italy: Sciendo, 2023. p. 42-42. ISBN: 2564-615X. ISSN: 2564-615X.
Detail
STREČANSKÁ, P.; HOOVÁ, J.; SKOUMALOVÁ, P.; MÁROVÁ, I. qPCR identification of selected probiotic bacteria in fer-mented white cabbage juicemented white cabbage juic. The EuroBiotech Journal, 2023, vol. 7, no. 1, p. 45-46. ISSN: 2564-615X.
Detail
BENDOVÁ, A.; UHLÍŘOVÁ, R.; MÁROVÁ, I. Characterization and utilization of extracts from Spirulina and Chlorella vulgaris in food products. The EuroBiotech Journal, 2023, vol. 7, no. 1, p. 39-40. ISSN: 2564-615X.
Detail
SZOTKOWSKI, M.; HOLUB, J.; ŠIMANSKÝ, S.; PLHALOVÁ, Ž.; CHUJANOV, O.; MÁROVÁ, I. Biotechnological utilization of food industry and agricul-ture industry waste oils using carotenogenic yeasts. The Eurobiotech Journal. The EuroBiotech Journal. 1. Italy: Sciendo, 2023. p. 28-28. ISBN: 2564-615X. ISSN: 2564-615X.
Detail
MÁROVÁ, I. Kpkt killer toxin: a promising option for the manage-ment of microbial contaminations in the wine and food industry. The Eurobiotech Journal. The EuroBiotech Journal. 1. Italy: Sciendo, 2023. p. 27-27. ISBN: 2564-615X. ISSN: 2564-615X.
Detail
MÁROVÁ, I. Biotechnologies in the Czech Republic in 2022: Current iotechnologies in the Czech Republic in 2022: Current status, trends and challengesstatus, trends and challenges. The Eurobiotech Journal. The EuroBiotech Journal. 1. Itálie: Sciendo, 2023. p. 12-12. ISBN: 2564-615X. ISSN: 2564-615X.
Detail
SLANINOVÁ, E.; OBRUČA, S.; KOCHERBITOV, V.; SEDLÁČEK, P. On the bioprotective effects of 3-hydroxybutyrate: Thermodynamic study of binary 3HB-water systems. BIOPHYSICAL JOURNAL, 2023, vol. 122, no. 3, p. 460-469. ISSN: 0006-3495.
Detail
SLANINOVÁ, E.; MRÁZOVÁ, K.; HAVLÍKOVÁ, M.; SEDLÁČEK, P.; ZINN, M.; OBRUČA, S. Advanced microscopic characterization of Rhodospirillum rubrum with various PHA contents. 2022.
Detail
RAMÍREZ-ACOSTA, S., UHLÍŘOVÁ, R., NAVARRO, F., GÓMEZ-ARIZA, J.L., GARCÍA-BARRERA, T. Antagonistic Interaction of Selenium and Cadmium in Human Hepatic Cells Through Selenoproteins. Frontiers in Chemistry, 2022, vol. 10, no. 5, ISSN: 2296-2646.
Detail
RYŠÁVKA, P.; MÁROVÁ, I. Targeted Modulation of Gut Microbiota by Personalized Probiotics. International Journal of Probiotics and Prebiotics, 2022, vol. 17, no. 1, p. 33-41. ISSN: 1555-1431.
Detail
GROSS, M.; VÍTOVÁ, E.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Monovarietal wines from Moravian wine region chemical characterization: A case study of Veltliner green, Sauvignon and Palava varieties. International conference "Challenges in food flavor and volatile compounds analysis" Book of abstracts. Poznań University of Life Sciences: 2022. p. 16-16.
Detail
KOUŘILOVÁ, X.; PERNICOVÁ, I.; MUSILOVÁ, J.; VIDLÁKOVÁ, M.; SEDLÁŘ, K.; OBRUČA, S. K udržitelné produkci biopolymerů pomocí termofilních mikroorganismů. 2022.
Detail
VÍTOVÁ, E.; ZEMANOVÁ, J.; GROSS, M.; SUSKÁ, A. Volatile Compounds and Sensory Quality of Fresh Cheese Enriched with Extract of Plectranthus amboinicus. International conference "Challenges in food flavor and volatile compounds analysis" Book of abstracts. Poznań University of Life Sciences: 2022. p. 22-22.
Detail
Natália Bohálová, Michaela Dobrovolná, Václav Brázda, Stefan Bidula. Conservation and over-representation of G-quadruplex sequences in regulatory regions of mitochondrial DNA across distinct taxonomic sub-groups. BIOCHIMIE, 2023, vol. 194, no. 194, p. 28-34. ISSN: 1638-6183.
Detail
RYŠAVÁ, L.; DVOŘÁK, M.; VOJTOVÁ, L.; DORAZILOVÁ, J.; SEDLÁČEK, P.; KUBÁŇ, P. Fully soluble polymeric foams for in-vial dried blood spot collection and analysis of acidic drugs by capillary electrophoresis. ANALYTICA CHIMICA ACTA, 2023, vol. 1241, no. 340793, ISSN: 0003-2670.
Detail
KOVALČÍK, A.; STŘÍŽ, R.; SOBKOVÁ, M. Production and application of bacterial cellulose. European Biotechnology Congress 2022, 5 – 7 October 2022, Prague. Turky: EBTNA, 2022.
Detail
BENDOVÁ, A.; UHLÍŘOVÁ, R.; MÁROVÁ, I. Characterization and utilization of extracts from Spirulina and Chlorella vulgaris in food products. European Biotechnology Congress 2022 - Poster Presentation Abstracts. 7. The Eurobiotech Journal, 2023. p. 39-40.
Detail
ŠKOVRANOVÁ, G.; ČULENOVÁ, M.; TREML, J.; DZURICKÁ, L.; MÁROVÁ, I.; SYCHROVÁ, A. Prenylated phenolics from Morus alba against MRSA infections as a strategy for wound healing. Frontiers in Pharmacology, 2022, vol. 13, no. 30.11.2022, ISSN: 1663-9812.
Detail
Odpovědnost: Márová Ivana, prof. RNDr., CSc.