Ing.
Jaromír Pořízka
Ph.D.
FCH, ÚCHPBT – odborný asistent
+420 54114 9320
porizka@fch.vut.cz
Publikace
2024
HRABALOVÁ, V.; KOUŘILOVÁ, X.; NOVÁČKOVÁ, I.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; OBRUČA, S. Synthesizing Polyhydroxyalkanoates from Wheat Bran Hydrolysates via Halophilic Bacteria. ICCT 2024 - Book of abstracts. 1. Mikulov: AMCA, spol. s r. o., 2024.
s. 202-202. ISBN: 978-80-88214-48-9.
Detail | WWWKŘIKALA, J.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; DUBORSKÁ, E.; GAJDUŠEK, M. Application of biochar prepared from wheat bran as the binding phase in diffusive gradient in thin films technique for determination of mercury in natural waters. CHEMICAL PAPERS, 2024, roč. 78, č. 14,
s. 7815-7826. ISSN: 2585-7290.
Detail | WWWTRENZOVÁ, K.; GROSS, M.; VÍTOVÁ, E.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. EXPLORING THE IMPACT OF DIFFERENT PACKAGING TYPES AND REPEATED PACKAGE OPENING ON VOLATILE COMPOUND CHANGES IN GROUND ROASTED COFFEE. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2024, roč. e11022, č. srpen 2024, ISSN: 1338-5178.
Detail | WWWHRABALOVÁ, V.; OPIAL, T.; MUSILOVÁ, J.; SEDLÁŘ, K.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; OBRUČA, S. Conversion of Ferulic Acid by Extremophilic Bacteria. Book of Abstracts. Brno: 2024.
Detail | WWWSLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. ELEMENTAL ANALYSIS OF CZECH WINES INCLUDING WINES FROM ORGANIC PRODUCTION. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2024, roč. 13, č. 5, ISSN: 1338-5178.
Detail | WWW | Plný text v Digitální knihovněSLAVÍKOVÁ, Z.; DIVIŠ, P.; ADAMCZYKOVÁ, M.; POŘÍZKA, J.; BIALAS, W.; MONTOWSKA, M. The study of relationship between taste and wheat bran protein isolate fortification during high-protein yogurt manufacturing. Journal of Agriculture and Food Research, 2024, roč. 16, č. Květen, ISSN: 2666-1543.
Detail | WWWSLAVÍKOVÁ, Z.; SMATANA, I.; DIVIŠ, P.; SMILEK, J.; SLANINOVÁ, E.; POŘÍZKA, J. Utilization of wheat bran protein isolate as a fortifier for production of high protein yoghurts. MLJEKARSTVO, 2024, roč. 74, č. 4,
s. 312-323. ISSN: 0026-704X.
Detail | WWWNÁBĚLEK, J.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Testování procesu izolace a purifkace kyseliny ferulové z pšeničných otrub. Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác. Nitra: Garmond Nitra, 2024.
s. 333-336. ISBN: 978-80-8266-056-5.
Detail2023
HRABALOVÁ, V.; OPIAL, T.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; OBRUČA, S. Biotransformace ferulové kyseliny pomocí extremofilních bakterií. ICCT 2023 - Book of abstracts. 1. Mikulov: AMCA, spol. s r. o., 2023.
s. 34-34. ISBN: 978-80-88214-40-3.
Detail | WWWPOŘÍZKA, J.; SLAVÍKOVÁ, Z.; BIDMONOVÁ, K.; VYMĚTALOVÁ, M.; DIVIŠ, P. Physiochemical and Sensory Properties of Bread Fortified with Wheat Bran and Whey Protein Isolates. Foods, 2023, roč. 12, č. 13, ISSN: 2304-8158.
Detail | WWW | Plný text v Digitální knihovněNÁBĚLEK, J.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. The influence of different wheat bran pretreatment methods on the yield and purity of isolated ferulic acid after alkaline hydrolysis. Purkyňova 464/118, 612 00 Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2023.
s. 59-59.
Detail | WWWSLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. Wheat bran proteins – raw material for production of nutritional-valued food. Book of Abstracts, IEES conference, Chania 2023. ZHAW Life Sciences und Facility Management, Grüentalstrasse 14, 8820 Wädenswil, Switzerland: International Ecological Engineering Society, 2023.
DetailNÁBĚLEK, J.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Effect of wheat bran pre-treatment on isolation of ferulic acid. Book of Abstract, IEES conference, Chania 2023. ZHAW Life Sciences und Facility Management, Güentalstrasse 14, 8820 Wädenswil, Switzerland: International Ecological Engineering Society, 2023.
DetailHRABALOVÁ, V.; KOUŘILOVÁ, X.; NOVÁČKOVÁ, I.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; OBRUČA, S. Production of Polyhydroxyalkanoates from Wheat Bran Hydrolysates Using Halophilic Bacteria. 11th European Symposium on Biopolymers Book of Abstracts. 1. Brno: 11th European Symposium on Biopolymers, 2023.
DetailPOŘÍZKA, J.; SLAVÍKOVÁ, Z.; GAJDUŠEK, M.; DIVIŠ, P. Production and characterization of biochar produced from different type of bran. ZHAW Life Sciences und Facility Management, Grüentalstrasse 14, 8820 Wädenswil, Switzerland: International Ecological Engineering Society, 2023.
DetailDIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; NÁBĚLEK, J.; HRABALOVÁ, V.; SLAVÍKOVÁ, Z. COMPARISON OF SACCHARIFICATION METHODS FOR BIOTECHNOLOGICAL UTILIZATION OF WHEAT BRAN. Agriculture & Food, 2023, č. 11,
s. 96-102. ISSN: 1314-8591.
Detail | WWWŠTURSA, V.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. THE USE OF TARGETED ANALYSIS TO VERIFY THE GEOGRAPHICAL ORIGIN OF GROUND PAPRIKA. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Sciences, 2023, roč. 13, č. 1, ISSN: 1338-5178.
Detail | WWW | Plný text v Digitální knihovně2022
GROSS, M.; VÍTOVÁ, E.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Monovarietal wines from Moravian wine region chemical characterization: A case study of Veltliner green, Sauvignon and Palava varieties. International conference "Challenges in food flavor and volatile compounds analysis" Book of abstracts. Poznań University of Life Sciences: 2022.
s. 16-16.
DetailHRABALOVÁ, V.; KOUŘILOVÁ, X.; PERNICOVÁ, I.; NOVÁČKOVÁ, I.; POŘÍZKA, J.; OBRUČA, S. Valorizace odpadních produktů na bázi lignocelulózy. ICCT 2022 - Book of abstracts. 2022.
Detail | WWWSLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. Chemical composition of wheat bran protein isolates. Elsevier, 2022.
s. 55-55.
Detail | WWWHRABALOVÁ, V.; KOUŘILOVÁ, X.; PERNICOVÁ, I.; NOVÁČKOVÁ, I.; POŘÍZKA, J.; OBRUČA, S. Production of Polyhydroxyalkanoates Using Hydrolyzates of Lignocellulosic Materials. The Biomania Student Scientific Meeting 2022. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2022.
s. 114-114. ISBN: 978-80-280-0040-0.
DetailDIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; JUGLOVÁ, Z.; SLAVÍKOVÁ, Z. Autenticita čokolád s různým obsahem kakaové sušiny. Bezpečnosť a kvalita potravín. Zborník vedeckých prác [Food safety and food quality. Proceedings of the scientific papers]. Nitra: Garmond Nitra, 2022.
s. 257-261. ISBN: 978-80-8266-007-7.
Detail | WWW | Plný text v Digitální knihovně2021
POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; ŠTURSA, V.; PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; SLAVÍKOVÁ, Z.; KŘIKALA, J. Impact of organic and integrated pest management on the elemental composition of wine and grapes in a season with high fungal pressure. JOURNAL OF ELEMENTOLOGY, 2021, roč. 26, č. 4,
s. 871-891. ISSN: 1644-2296.
Detail | WWW | Plný text v Digitální knihovněJUREČKOVÁ, Z.; DIVIŠ, P.; CETKOVSKÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.; POŘÍZKA, J.; ŘEZNÍČEK, V. Fruit Characteristics of Different Varieties of Cornelian Cherry (Cornus mas L.) Cultivated in the Czech Republic. Erwerbs-Obstbau, 2021, roč. 63, č. 2,
s. 143-149. ISSN: 1439-0302.
Detail | WWWPOŘÍZKA, J.; ŠVEC, J.; DIVIŠ, P.; ZOUHAROVÁ, K.; SEDLÁČEK, P.; ENEV, V.; HAJZLER, J.; MRAVCOVÁ, L.; TRUDIČOVÁ, M. PRODUCTION AND ANALYSIS OF CRUDE BIOCHAR PRODUCED FROM WHEAT BRAN. In Proceedings of the 8th International Conference on Chemical Technology. 2021.
s. 304-308. ISBN: 978-80-88307-08-2.
Detail | WWWNÁBĚLEK, J.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. Isolation of ferulic acid from wheat bran using various adsorbents. Book of abstracts of the 8th International Conference on Chemical Technology. 2021.
s. 105-105. ISBN: ISBN 978-80-88214-24.
Detail | WWWPOŘÍZKA, J.; ŠVEC, J.; DIVIŠ, P.; ZOUHAROVÁ, K.; SEDLÁČEK, P.; ENEV, V.; HAJZLER, J.; MRAVCOVÁ, L. Production and analysis of crude biochar produced from wheat bran. Book of abstracts of the 8th International Conference on Chemical Technology. 2021.
s. 106-106. ISBN: ISBN 978-80-88214-24.
Detail | WWWCHATRNÁ, V.; KOUŘILOVÁ, X.; PERNICOVÁ, I.; NOVÁČKOVÁ, I.; POŘÍZKA, J.; OBRUČA, S. Využití lignocelulózových materiálů k produkci polyhydroxyalkanoátů. XXX. konference mladých mikrobiologů Tomáškovy dny 2021. 1. Brno: Masarykova univerzita, 2021.
s. 41-41. ISBN: 978-80-210-9882-4.
DetailNOVÁČKOVÁ, I.; HRABALOVÁ, V.; SLANINOVÁ, E.; SEDLÁČEK, P.; POŘÍZKA, J.; KALINA, M.; SAMEK, O.; OBRUČA, S. Evolutionary Engineering of Selected Polyhydroxyalkanoate Producing Strains to Biotechnologically Relevant Stressors. World Academy of Science, Engineering and Technology. 2021.
s. 76-76. ISSN: 1307-6892.
Detail | WWWNOVÁČKOVÁ, I.; CHATRNÁ, V.; SLANINOVÁ, E.; POŘÍZKA, J.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Evolutionary engineering approach for adaptation of PHA producing strain Halomonas halophila to levulinic and acetic acid. Biotechnology and Biotechnological Equipment. 2021.
s. 25-25. ISSN: 1314-3530.
DetailNÁBĚLEK, J.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. ISOLATION OF FERULIC ACID FROM WHEAT BRAN USING VARIOUS ADSORBENTS. In Proceedings of the 8th International Conference on Chemical Technology. 2021.
s. 300-303. ISBN: 9788088307082.
Detail | WWWKALINA, M.; SOVOVÁ, Š.; TRUDIČOVÁ, M.; HAJZLER, J.; ŠIRŮČEK, D.; KUBÍKOVÁ, L.; POŘÍZKA, J.; SMILEK, J.; ENEV, V. Biochar a Promising Soil Conditioner - Study on its Effect on Soil Properties and Carbon Sequestration. 1st International Joint Congress on "Sustainable Management of Cultural Landscape in the context of the European Green Deal". 1. Brienza (PZ), Italy: LE PENSEUR di Antoinetta Andriouli, 2021.
s. 30-30. ISBN: 978-88-95315-82-9.
DetailPUNČOCHÁŘOVÁ, L.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; ŠIMÍČKOVÁ, A.; VOPELKOVÁ, D. et al. Assessment of the effect of pasteurization and filtration on the content of selected nutrients in beer. Studentská odborná konference CHEMIE JE ŽIVOT 2021. Ing. Petr Dzik, Ph.D. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2021.
s. 54-55. ISBN: 978-80-214-6002-7.
Detail | WWWSLAVÍKOVÁ, Z.; POŘÍZKA, J.; NÁBĚLEK, J.; DIVIŠ, P. Nutritional properties of wheat bran protein isolates. Studentská odborná konference Chemie je život 2021. první. Purkyňova 464/118, 612 00 Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021.
s. 56-57. ISBN: 978-80-214-6002-7.
Detail | WWWORLIČ, J.; GRŽETIČ, I.; GOESSLER, W.; BRAEUER, S.; ČÁSLAVSKÝ, J.; POŘÍZKA, J.; ILIJEVIČ, K. Artificial cellulose standards as calibration standards for wavelength-dispersive X-ray fluorescence analysis of elements in plant samples. Nuclear Instruments and Methods in Physics Research B, 2021, roč. 502, č. 1,
s. 106-117. ISSN: 0168-583X.
Detail | WWWNÁBĚLEK, J.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. ISOLATION OF FERULIC ACID FROM WHEAT BRAN HYDROLYZATE BY ADSORPTION. Studentská odborná konference CHEMIE JE ŽIVOT 2021 Sborník abstraktů. první. Purkyňova 464/118, 612 00 Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2021.
s. 46-48. ISBN: 978-80-214-6002-7.
Detail | WWWSOVOVÁ, Š.; ENEV, V.; KUBÍKOVÁ, L.; TRUDIČOVÁ, M.; HAJZLER, J.; POŘÍZKA, J.; SMILEK, J.; KALINA, M. The Effect of Biochar Application on Soil Properties and Growth of Model Plant (ZEA MAYS). 1st International Joint Congress on "Sustainable Management of Cultural Landscape in the context of the European Green Deal". 1. Brienza (PZ), Italy: LE PENSEUR di Antoinetta Andriouli, 2021.
s. 56-56. ISBN: 978-88-95315-82-9.
Detail2020
KRATOCHVÍLOVÁ, R.; SEDLÁČEK, P.; POŘÍZKA, J.; KLUČÁKOVÁ, M. Composite materials for controlled release of mineral nutrients and humic substances for agricultural application. Soil Use and Management, 2020, roč. 37, č. 3,
s. 460-467. ISSN: 1475-2743.
Detail | WWWMARKO, M.; OPRAVIL, T.; ŠOUKAL, F.; POŘÍZKA, J. Wet Pre-treatment Methods in Macroelements Recovery from Fly Ash Combined with Acid Leaching. Studentská odborná konference - CHEMIE JE ŽIVOT - sborník abstraktů. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2020.
s. 100-101. ISBN: 978-80-214-5920-0.
Detail | WWWPAVELKOVÁ, R.; MATOUŠKOVÁ, P.; HOOVÁ, J.; POŘÍZKA, J.; MÁROVÁ, I. Preparation and characterisation of organic UV filters based on combined PHB/liposomes with natural phenolic compounds. Journal of Biotechnology, 2020, roč. 324, č. 1,
s. 1-10. ISSN: 0168-1656.
Detail | WWW | Plný text v Digitální knihovněHRUBÝ, P.; KALINA, L.; MÁSILKO, J.; POŘÍZKA, J.; ŠOUKAL, F.; NEVRLÝ, V.; KIMM, M.; GRIES, T. Stability of Basalt-fibres reinforcement in Alkali-activated systems. Materiali in tehnologije, 2020, roč. 54, č. 2,
s. 203-210. ISSN: 1580-2949.
Detail | WWWDIVIŠ, P.; JUREČKOVÁ, Z.; VESPALCOVÁ, M.; POŘÍZKA, J.; PUNČOCHÁŘOVÁ, L. Simultaneous determination of sweeteners and preservatives in beverages by HPLC-DAD-ELSD. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2020, roč. 14, č. 1,
s. 881-866. ISSN: 1337-0960.
Detail | WWW | Plný text v Digitální knihovněKŘIKALA, J.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Porovnání metod úpravy vzorků pro stanovení makroprvků v mléce technikou ICP-OES. Bezpečnosť a kontrola potravín. Zborník prác z XVII. vedeckej konferencie s medzinárodnou účasťou online. Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, 2020.
s. 139-143. ISBN: 978-80-552-2168-7.
Detail | WWW | Plný text v Digitální knihovně2019
PUNČOCHÁŘOVÁ, L.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. Study of the influence of brewing water on selected quantitative beer indicators and on content of B vitamins. In PROCEEDINGS OF 25TH INTERNATIONAL PHD STUDENTS CONFERENCE (MENDELNET 2018). 2019.
s. 302-308. ISBN: 978-80-7509-597-8.
Detail | WWWNOVÁČKOVÁ, I.; KUČERA, D.; OBRUČA, S.; SEDLÁČEK, P.; POŘÍZKA, J.; PERNICOVÁ, I. Adaptation of PHA producing bacteria Cupriavidus necator H16 and Halomonas halophila to biotechnologically relevant stressors. 10th European Symposium on Biopolymers - Program. 2019.
s. 70-70.
DetailNOVÁČKOVÁ, I.; KUČERA, D.; POŘÍZKA, J.; PERNICOVÁ, I.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Application of evolutionary engineering for enhancement of robustness and producing capacity of selected microbial PHA producers. The Biomania student scientific meeting and Eusynbios symposium 2019 - Book of Abstracts. 1. 2019.
s. 120-120. ISBN: 978-80-210-9373-7.
DetailNOVÁČKOVÁ, I.; KUČERA, D.; POŘÍZKA, J.; PERNICOVÁ, I.; SEDLÁČEK, P.; KOLLER, M.; KOVALČÍK, A.; OBRUČA, S. Adaptation of cupriavidus necator to levulinic acid for enhanced production of P(3HB- co -3HV) copolyesters. BIOCHEMICAL ENGINEERING JOURNAL, 2019, roč. 151, č. 11,
s. 1-10. ISSN: 1369-703X.
Detail | WWWBÍLEK, V.; KALINA, L.; BARTONÍČKOVÁ, E.; POŘÍZKA, J. Evaluation of the Surfactant Leaching from Alkali-Activated Slag-Based Composites Using Surface-Tension Measurements. Materiali in tehnologije, 2019, roč. 53, č. 1,
s. 33-38. ISSN: 1580-2949.
Detail | WWW | Plný text v Digitální knihovněMARKO, M.; OPRAVIL, T.; MÁSILKO, J.; POŘÍZKA, J. Possibilities of fly ash activation in alumina recovery process. In International Conference Building Materials, Products and Technologies. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering, 2019.
s. 1-8. ISSN: 1757-899X.
Detail | WWWSlavíková Z.; Pořízka J.; Diviš P. The influence of addition of spent coffee grounds and their refining products on psychical a chemical properties of a soil and a growth of Lactuca sativa. Studentská odborná konference Chemie je život 2019. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2019.
s. 64-65. ISBN: 978-80-214-5807-9.
DetailPUNČOCHÁŘOVÁ, L.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; ŠTURSA, V. Study of the influence of brewing water on selected analytes in beer. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2019, roč. 13, č. 1,
s. 507-514. ISSN: 1337-0960.
Detail | WWWNOVÁČKOVÁ, I.; KUČERA, D.; POŘÍZKA, J.; SEDLÁČEK, P.; PERNICOVÁ, I.; OBRUČA, S. Evolutionary engineering approach for enhancement of growth characteristics and producing capacity of selected PHA producing microorganisms. Studentská odborná konference Chemie je život 2019 - Sborník abstraktů. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2019.
s. 58-58. ISBN: 978-80-214-5807-9.
DetailDIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; KŘIKALA, J. The effect of coffee beans roasting on its chemical composition. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2019, roč. 13, č. 1,
s. 344-350. ISSN: 1337-0960.
Detail | WWWPOŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; MICHALEC, A. Comparison of chemical composition of eggs from laying hens housed in different production facilities: A market study. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2019, roč. 13, č. 1,
s. 402-407. ISSN: 1337-0960.
Detail | WWWDIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Analýza vzorků papíru. 2019.
s. 1-12.
DetailDIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Analýza vzorků částic v mouce. 2019.
s. 1-6.
DetailNOVÁČKOVÁ, I.; KUČERA, D.; POŘÍZKA, J.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S.; PERNICOVÁ, I. Adaptation of selected PHA producing bacteria to biotechnologically relevant stressors. XXVIII: konference mladých mikrobiologů Tomáškovy dny 2019. Brno: Masarykova univerzita, 2019.
s. 52-52. ISBN: 978-80-210-9296-9.
Detail2018
POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; DVOŘÁK, M. Elemental analysis as a tool for classification of Czech white wines with respect to grape varieties. JOURNAL OF ELEMENTOLOGY, 2018, roč. 23, č. 2,
s. 709-727. ISSN: 1644-2296.
Detail | WWWŠTURSA, V.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. CHARACTERISTICS OF PAPRIKA SAMPLES OF DIFFERENT GEOGRAPHICAL ORIGIN. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2018, roč. 12, č. 1,
s. 254-261. ISSN: 1337-0960.
Detail | WWWPOŘÍZKA, J.; VOPELKOVÁ, D.; DIVIŠ, P.; ŠTURSA, V. POSOUZENÍ VLIVU PASTERIZACE A FILTRACE NA OBSAH VYBRANÝCH CHEMICKÝCH SLOŽEK PIVA. In BEZPEČNOSŤ A KONTROLA POTRAVÍN. 2018.
s. 204-211. ISBN: 978-80-552-1813-7.
DetailVESPALCOVÁ, M.; LOŠKOVÁ, T.; JUREČKOVÁ, Z.; ŠTURSA, V.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. Processing of pomace from chokeberry and elderberry. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. 2018.
s. 71-71.
DetailHAJZLER, J.; OPRAVIL, T.; POŘÍZKA, J.; PTÁČEK, P. Possibilities of elimination of ammonia slip from technological water in power plants. In International Conference Building Materials, Product and Technologies. IOP Conference Series: Materials Science and Engineering. Čežkovice: IOP Publishing, 2018.
s. 1-7. ISSN: 1757-899X.
Detail | WWW | Plný text v Digitální knihovněHRUBÝ, P.; KALINA, L.; MÁSILKO, J.; POŘÍZKA, J. Durability of basalt fibres under the alkaline conditions. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2018.
s. 112-112. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail | WWWVOJTÍŠEK, J.; BARTONÍČKOVÁ, E.; DRÁBIKOVÁ, J.; POŘÍZKA, J. Porous hydroxyapatite/alumina composites intended for bone tissue engineering. 7th Meeting on chemistry and life 2018. Book of abstracts. 1. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2018.
s. 123-123. ISBN: 978-80-214-5488-0.
Detail | WWWMARKO, M.; OPRAVIL, T.; ŠOUKAL, F.; POŘÍZKA, J. Ash – the raw material base for the future. 7th Meeting on Chemistry and Life 2018. Book of abstracts. první. 2018.
s. 118-118. ISBN: 918-80-214-5488-0.
Detail | WWWKOPLÍK, J.; POŘÍZKA, J.; KALINA, L.; MÁSILKO, J.; BŘEZINA, M. Influence of Pb Dosage on Immobilization Characteristics of Different Types of Alkali-Activated Mixtures and Mortars. Advances in Materials Science and Engineering, 2018, roč. 2018, č. 2018,
s. 1-6. ISSN: 1687-8434.
Detail | WWW | Plný text v Digitální knihovněDIVIŠ, P.; SMILEK, J.; POŘÍZKA, J.; ŠTURSA, V. THE QUALITY OF KETCHUPS FROM THE CZECH REPUBLIC'S MARKET IN TERMS OF THEIR PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIES. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2018, roč. 12, č. 1,
s. 233-240. ISSN: 1337-0960.
Detail | WWWŠILER, P.; KOLÁŘOVÁ, I.; NOVOTNÝ, R.; MÁSILKO, J.; POŘÍZKA, J.; BEDNÁREK, J.; ŠVEC, J.; OPRAVIL, T. Application of isothermal and isoperibolic calorimetry to assess the effect of zinc on cement hydration. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry, 2018, č. 133,
s. 27-40. ISSN: 1388-6150.
Detail | WWWNOVÁČKOVÁ, I.; KUČERA, D.; POŘÍZKA, J.; PERNICOVÁ, I.; SEDLÁČEK, P.; OBRUČA, S. Adaptation of Cupriavidus necator H16 to levulinic acid for enhancement of 3-hydroxyvalerate content in copolymer P(3HB-co-3HV). XIX. setkání biochemiků a molekulárních biologů Wimmerová, Michaela, Holková, Jitka, eds. Brno: 2018.
s. 76-76. ISBN: 978-80-210-9069-9.
Detail2017
ENEV, V.; SEDLÁČEK, P.; KUBÍKOVÁ, L.; POŘÍZKA, J.; KALINA, M. Fyzikálně-chemická analýza komerčního lignohumátu MAX. Centrum materiálového výzkumu VUT v Brně: 2017.
s. 1-19.
DetailBARTONÍČKOVÁ, E.; VOJTÍŠEK, J.; TKACZ, J.; POŘÍZKA, J.; MÁSILKO, J.; MONČEKOVÁ, M.; PAŘÍZEK, L. Porous HA/alumina composites intended for bone-tissue engineering. Materiali in tehnologije, 2017, roč. 51, č. 4,
s. 631-636. ISSN: 1580-2949.
Detail | WWWBURDĚJOVÁ, L.; POLOVKA, M.; POŘÍZKA, J.; VÍTOVÁ, E. Multi-experimental characterization of selected medical plants growing in the Czech Republic. Chemical Papers, 2017, roč. 12, č. 103,
s. 1605-1621. ISSN: 1336-9075.
Detail | WWWREICHSTÄDTER, M.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Development of DGT technique for determination of hazardous metals in food matrixes: Step I - preparation of sorption gel. Studentská odborná konference Chemie je život 2017, Sborník abstraktů. 1. Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, Purkyňova 464/118, 612 00 Brno, 2017.
s. 71-71. ISBN: 978-80-214-5488- 0.
DetailŠILER, P.; POŘÍZKA, J.; BEDNÁREK, J. Souhrná zpráva projektu Optimalizace možností využití vápence z Lesního lomu v Líšni. Brno: 2017.
s. 1-55.
DetailDIVIŠ, P.; ŠŤÁVOVÁ, E.; POŘÍZKA, J.; DRÁBIKOVÁ, J. DETERMINATION OF TIN, CHROMIUM, CADMIUM AND LEAD IN CANNED FRUITS FROM THE CZECH MARKET. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 2017, roč. 11, č. 1,
s. 564-570. ISSN: 1337-0960.
Detail | WWWVOPELKOVÁ, D.; POŘÍZKA, J.; ŠTURSA, V.; DIVIŠ, P. Influence of the pasteurization and filtration on selected chemical components of beer. 10th International Conference on Instrumental Methods of Analysis: Modern Trends and Applications. 2017.
DetailŠŤÁVOVÁ, E.; POŘÍZKA, J.; ŠTURSA, V.; ENEV, V.; DIVIŠ, P. Extraction of ferulic acid from wheat bran by alkaline hydrolysis. In PROCEEDINGS OF 24TH INTERNATIONAL PHD STUDENTS CONFERENCE (MENDELNET 2017). 2017.
s. 574-579. ISBN: 978-80-7509-529-9.
DetailENEV, V.; KUBÍKOVÁ, L.; POŘÍZKA, J.; KLUČÁKOVÁ, M.; PEKAŘ, M. Fyzikálně-chemická analýza humátů izolovaných z lignitu a Leonarditu. Centrum materiálového výzkumu, VUT v Brně: Centrum materiálového výzkumu, 2017.
s. 1-8.
Detail2016
SÁSKOVÁ, D.; POŘÍZKA, J.; KULICH, P.; ŠPANOVÁ, A.; DIVIŠ, P.; RITTICH, B. Silver nanoparticles production with probiotic bacteria. Materials Science Forum, 2016, roč. 851, č. 1,
s. 32-36. ISSN: 1662-9752.
DetailDIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; JUREČKOVÁ, Z. Characterization of Czech beer: chemical composition and antioxidant properties. 39. International Symposium on Environmental Analytical Chemistry. 2016.
DetailREICHSTÄDTER, M.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. PREPATARION OF NEW SORPTION GEL DISCS FOR DETERMINATION OF MERCURY IN FOOD MATRIXES BY DIFFUSIVE GRADIENT IN THIN FILMS TECHNIQUE. 39. International Symposium on Environmental Analytical Chemistry. 2016.
DetailBUTOROVÁ, L.; POLOVKA, M.; POŘÍZKA, J.; VÍTOVÁ, E. Multi- experimental characterization of selected medical plants growing in the Czech Republic. Book of Abstracts 8th Central European Conference Chemistry towards Biology. Brno, Czech Republic: University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno, Czech Republic, 2016.
s. 87-87. ISBN: 978-80-7305-777- 0.
Detail | WWW2015
DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; VESPALCOVÁ, M.; MATĚJÍČEK, A.; KAPLAN, J. Elemental composition of fruits from different Black elder (Sambucus nigra L.) cultivars grown in the Czech Republic. JOURNAL OF ELEMENTOLOGY, 2015, roč. 20, č. 3,
s. 549-557. ISSN: 1644-2296.
Detail | WWW | Plný text v Digitální knihovněSÁSKOVÁ, D.; POŘÍZKA, J.; ŠPANOVÁ, A.; DIVIŠ, P.; KULICH, P.; RITTICH, B. Silver nanoparticles production with probiotic bacteria. Chemistry and life 2015, Bool of abstracts. Brno: Brno University of Technology, Faculty of Chemistry, 2015.
s. 42-43. ISBN: 978-80-214-5228- 2.
DetailDIVIŠ, P.; CHRISTOVOVÁ, S.; POŘÍZKA, J.; VESPALCOVÁ, M.; MATĚJÍČEK, A. Determination of total polyphenol content and total antioxidant activity of different currant and gooseberry cultivars grown in the Czech republic. Czech Chemical Society Symposium Series, 2015, roč. 13, č. 2,
s. 76-77. ISSN: 2336-7210.
DetailOBRUČA, S.; KUČERA, D.; DINGOVÁ, T.; BENEŠOVÁ, P.; POŘÍZKA, J.; MÁROVÁ, I. Biotechnological production of polyhydroxyalkanoates on various lignocellulose- based agricultural wastes. Chemistry and Life 2015, Book of Abstracts. 1. Brno: Fakulta chemická VUT v Brně, 2015.
s. 38-39. ISBN: 978-80-214-5228- 2.
DetailCETKOVSKÁ, J.; DIVIŠ, P.; VESPALCOVÁ, M.; POŘÍZKA, J. a kol. Basic nutritional properties of Cornelian cherry (Cornus mas L.) cultivars grown in the Czech Republic. ACTA ALIMENTARIA, 2015, roč. 44, č. 3,
s. 357-364. ISSN: 0139-3006.
DetailKŘENOVÁ, A.; MATĚJÍČEK, A.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Antioxidační aktivita vybraných odrůd černého rybízu. Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE, 2015, č. 24,
s. 51-55. ISSN: 0231-6900.
DetailKŘENOVÁ, A.; MATĚJÍČEK, A.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Antioxidační aktivita vybraných odrůd červených a bílých rybízů. Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE, 2015, č. 24,
s. 37-42. ISSN: 0231-6900.
DetailOBRUČA, S.; KUČERA, D.; DINGOVÁ, T.; BENEŠOVÁ, P.; POŘÍZKA, J.; MÁROVÁ, I. Biotechnological production of polyhydroxyalkanoates on various lignocellulose-based agricultural wastes. Czech Chemical Society Symposium Series, 2015, roč. 13, č. 2,
s. 114-116. ISSN: 2336-7210.
Detail | WWW2014
SUCHÝ, R.; POŘÍZKA, J.; WASSERBAUER, J.; KALINA, L. Reduction of efflorescence in the alkali activated systems. In Ecology and New Building Materials and Products. Advanced Materials Research. Switzerland: Trans Tech Publications, 2014.
s. 318-321. ISSN: 1022-6680.
DetailKRATOCHVÍLOVÁ, R.; KLUČÁKOVÁ, M.; SEDLÁČEK, P.; POŘÍZKA, J.; STŘÍTEŽSKÁ, S. Superabsorbent Polymers for Agricultural Usage. 6th International Conference on Polymer Behaviour, Programme and Abstract Booklet. 2014.
s. 47-47.
DetailKOUTNÝ, O.; OPRAVIL, T.; POŘÍZKA, J. Application of Metakaoline in Autoclaved Aerated Concrete Technology. Advanced Materials Research, 2014, roč. 2014, č. 1000,
s. 174-177. ISSN: 1022-6680.
Detail | WWWVOSYNEK, P.; NÁVRAT, T.; PEČ, M.; POŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P. How the Decrease of Collagen or Mineral Affect the Fracture in the Turkey Long Bones. World Academy of Science, Engineering and Technology, 2014, roč. 8, č. 12,
s. 1753-1756. ISSN: 1307-6892.
Detail | WWWKRATOCHVÍLOVÁ, R.; KLUČÁKOVÁ, M.; SEDLÁČEK, P.; POŘÍZKA, J.; STŘÍTEŽSKÁ, S. Superabsorbent Polymers with the Function of Controlled Release. NANOCON 2014 Conference proceedings. 1. 2014.
s. 159-159. ISBN: 978-80-87294-55- 0.
Detail2012
CETKOVSKÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.; POŘÍZKA, J. Determination of some important nutritive compounds in various cultivars of cornelian cherry fruit. In Studentská odborná konference Chemie a Společnost 2011/12, Sborník příspěvků. 1. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2012.
s. 49-53. ISBN: 978-80-214-4425- 6.
DetailDVOŘÁK, M.; GREGUŠOVÁ, B.; ŠURANSKÁ, H.; TURKOVÁ, K.; POŘÍZKA, J.; VESPALCOVÁ, M.; RITTICH, B. Optimization of the capillary zone electrophoresis method with indirect photometry detection for monitoring of selected organic acid in biotechnological processes. In Studentská odborná konference Chemie je život 2012 - Sborník příspěvků. Brno: Vysoké učení technické v Brně, Fakulta chemická, 2012.
s. 271-275. ISBN: 978-80-214-4644- 1.
DetailDIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Prvková analýza moravských vín a její využití v praxi. In Mikroelementy 2012. 2012.
s. 100-106. ISBN: 978-80-86380-63- 6.
DetailDIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.; ŠKAŘUPA, P. Application of ICP- MS and chemometrics for determination of the wine origin. European symposium on atomic spectrometry 2012 - Book of abstracts. 2012.
s. 124-124. ISBN: 978-80-223-3292- 7.
DetailPOŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; OMELKOVÁ, J. Influence of the different farming systems on elemental content of Vitis vinifera and on antioxidant properties of wine. European symposium on atomic spectrometry 2012 - Book of abstracts. 2012.
s. 181-181. ISBN: 978-80-223-3292- 7.
Detail2011
CETKOVSKÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J. Analysis of non traditional fruits (Hippophae Rhamnoides and Cornus Mas). Chemické listy. 2011.
s. s1002 (s1002 s.) ISSN: 0009- 2770.
Detail | WWWPOŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; OMELKOVÁ, J. Influence of the agriculture on elemental content of vineyard components and total antioxidat activity of Czech wines (pilot study). 2nd International ISEKI_ Food Conference. Milan, Italy: ISEKI Food Association, 2011.
s. 232-232. ISBN: 978-88-905-9890- 6.
DetailCETKOVSKÁ, J.; VESPALCOVÁ, M.; POŘÍZKA, J.; ŘEZNÍČEK, V. Cornelian cherry (Cornus mas) as a good source of antioxidants. 11th INTERNATIONAL NUTRITION & DIAGNOSTICS CONFERENCE; Book of Proceedings. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2011.
s. 104-104. ISBN: 978-80-7395-378- 2.
DetailPOŘÍZKA, J.; DIVIŠ, P.; OMELKOVÁ, J. Elemental composition and total antioxidant capacity of Czech wines deriving from grapes growned by different agriculture methods. Chemické listy. 2011.
s. s1025 (s1025 s.) ISSN: 0009- 2770.
Detail | WWW
*) Citace publikací se generují jednou za 24 hodin.