Detail publikace
Vznik aromaticky aktivních látek v průběhu zrání sýrů s bílou plísní na povrchu
VÍTOVÁ, E. LOUPANCOVÁ, B. HRADILOVÁ, J. BEZDĚKOVÁ, Š. ZEMANOVÁ, J.
Originální název
Vznik aromaticky aktivních látek v průběhu zrání sýrů s bílou plísní na povrchu
Anglický název
Aroma active compounds of white mould cheese
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Sýry s bílou plísní na povrchu patří mezi nejoblíbenější mléčné výrobky, především díky své výrazné, trochu pikantní chuti a aroma. V současné době jsou rozšířeny po celém světě, u nás jsou tyto sýry vyráběny pod různými obchodními názvy, např. Hermelín, Kamadet, Premium, Plesnivec apod. Charakteristická chuť a vůně různých druhů sýrů je tvořena celou řadou těkavých sloučenin, které se uvolňují postupně během konzumace. Z hlediska chemického složení jde o poměrně pestrou skupinu různých sloučenin a patří sem zejména uhlovodíky, aldehydy, ketony, alkoholy, mastné kyseliny, estery, laktony, sirné a dusíkaté sloučeniny apod. Většina z nich vzniká v sýrech během zrání, při němž enzymatickou činností kultur a syřidlových enzymů dochází k rozkladu základních složek sýra, tj. bílkovin, tuku a laktosy. Takto se mění nejen vzhled, barva, struktura i konzistence, hlavně však chuť a vůně. U plísňových sýrů dochází k tvorbě širokého spektra aromatických látek, které tvoří typickou výraznou chuť tohoto druhu sýra, zvláště vlivem výrazné lipolytické a proteolytické činnosti použité plísňové kultury Penicillium camemberti. Tato práce se zabývá porovnáním profilu aromatických látek několika typů sýrů s plísní na povrchu a sledováním jejich změn v různých fázích zralosti.
Anglický abstrakt
SPME analysis of mould cheese
Klíčová slova v angličtině
aroma, cheese, GC
Autoři
VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; HRADILOVÁ, J.; BEZDĚKOVÁ, Š.; ZEMANOVÁ, J.
Rok RIV
2005
Vydáno
23. 5. 2005
Nakladatel
VÚPP
Místo
Skalský Dvůr
ISBN
80-86909-01-8
Kniha
sborník
Edice
1
Číslo edice
4
Strany od
10
Strany do
11
Strany počet
2
BibTex
@inproceedings{BUT15174,
author="Eva {Vítová} and Blanka {Loupancová} and Jana {Hradilová} and Šárka {Bezděková} and Jana {Zemanová}",
title="Vznik aromaticky aktivních látek v průběhu zrání sýrů s bílou plísní na povrchu",
booktitle="sborník",
year="2005",
series="1",
number="4",
pages="10--11",
publisher="VÚPP",
address="Skalský Dvůr",
isbn="80-86909-01-8"
}