Laboratoř biokoloidů
V Laboratoři biokoloidů se věnujeme základnímu i aplikovanému fyzikálně-chemickému výzkumu s důrazem na koloidy, zejména disperze a hydrogely, přírodního i syntetického původu a také na mikrobiologické aplikace.
Partnerům z řad akademické i aplikované sféry poskytujeme fyzikálně-chemickou podporu jejich výzkumu nebo materiálovému vývoji. Disponujeme vynikajícím vybavením pro fluorescenční spektroskopii, termickou analýzu a kalorimetrii, mikroskopii atomárních sil, charakterizaci kapalných a měkkých tuhých koloidů včetně jejich tokových vlastností, nebo pro studium difúze.
Aplikace zahrnují oblasti medicíny, farmacie, kosmetiky, bytové a spotřební chemie, nanotechnologie, péče o půdu i o životní prostředí nebo zemědělství.
-
Výzkumný tým
-
Výzkumné zaměření
- Aplikace fluorescenční spektroskopie v koloidní chemii, biotechnologii, mikrobiologii či nanotechnologii.
-
Hydrogely a hydrokolidy – příprava, vlastnosti včetně difúze, strukturování, aplikace včetně medicínských.
- Příklad – nosiče léčiv:
- systémy pro solubilizaci hydrofobních látek
- pomocí hydrofobních podstruktur polysacharidů a jiných biopolymerů,
- liposomálními a vesikulárními strukturami (solubilizace též hydrofilních látek);
- nosičový systém pro inhalační podání.
- Přírodní organická hmota – fyzikálně-chemické vlastnosti (interakce, difúze, transport, stabilita), zemědělské a environmentální aplikace huminových látek.
- Fyzikálně-chemický pohled na mikrobiologii, biotechnologii.
- Nerovnovážná termodynamika a její vztah ke kinetice.
-
Řešené projekty
-
Nabízené služby a analýzy
- Difúze přes membrány (včetně modelů kůže) nebo v hydrogelových matricích.
- Vývoj hydrogelových systémů s řízeným uvolňováním aktivních látek pro zemědělství, kosmetiku, farmacii.
- Stabilita kosmetických, farmaceutických a jiných disperzí.
- Tokové (reologické) vlastnosti roztoků, disperzí a gelů.
- Fyzikálně-chemická charakterizace přírodní organické hmoty.
- Agregace, velikost a náboj částic v koloidních disperzích; spektroskopie a AFM.
- Termická analýza a kalorimetrie.