Detail předmětu
Odpadové hospodářství v potravinářském průmyslu
FCH-MCO_OHOAk. rok: 2009/2010
Studenti budou seznámeni s jednotlivými technologiemi zpracování, využití, recyklace, zneškodňování a minimalizace vzniku odpadů v zemědělství, potravinářství, lesnictví a dalších přidružených průmyslových odvětvích. Důraz bude kladen na procesy biologické úpravy odpadů. V rámci předmětu budou studenti informováni o právních normách zabývajících se nakládáním s odpady a o metodách analýzy všech druhů odpadů. Na závěr předmětu studenti provedou mikrobiologický rozbor aktivovaného kalu a analýzu vybraného druhu odpadu.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Biochemie I a II
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Odpadní vody
3. Aerobní procesy
4. Anaerobní procesy
5. Termofilní zpracování odpadů
6. Využití energie z biomasy
7. Kompostování odpadů
8. Recyklace odpadů
9. Skládkování odpadů
10. Analýza odpadů
11. Nakládání s odpady
12. Praktická část
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Dohányos M., Zábranská J., Jeníček P.: Anaerobní technologie v ochraně životního prostředí. VŠCHT Praha, Praha 1996. (CS)
Dohányos M., Zábranská J., Jeníček P., Fialka P., Kajan M.: Anaerobní čistírenské technologie (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech