Detail předmětu
Zásady hygienického zpracování potravin
FCH-BCO_HZPAk. rok: 2009/2010
Studenti si osvojí základní principy hygienického zpracování potravin. V první části předmětu budou seznámeni s přehledem všech "nebezpečí" (fyzikálních, chemických a biologických), která se mohou vyskytnout při nehygienické výrobě a distribuci potravin. Druhá část pak bude věnována problematice sanitace při výrobě a zpracování potravin. Hlavní důraz bude kladen na praktický význam a schopnost uplatnit získané poznatky v potravinářské praxi. Předmět je tedy doporučen pro studenty, kteří nehodlají pokračovat ve studiu v některém z navazujících magisterských programů.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
- přehled nejdůležitějších alimentárních onemocnění
- přirozené toxické látky v potravinách
- cizorodé látky v potravinách
- princip sanitace, hlavní součásti, praktické provedení
Bude kladen důraz na schopnost uplatnit tyto poznatky v potravinářské praxi.
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
a) písemná část - 10 otázek zaměřených na zvládnutí problematiky hygieny potravin, pochopení vzájemných souvislostí a schopnost aplikace v praxi
b) ústní část- případné doplňující otázky
Osnovy výuky
Nejdůležitější onemocnění z potravin.
Přirozené toxické látky v potravinách, antinutrienty.
Cizorodé látky v potravinách, radionuklidy.
Sanitace při výrobě a zpracování potravin - čištění, dezinfekce, dezinsekce, deratizace a desodorace.
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor BPCO_CHP , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný - Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor BKCO_PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný - Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinně volitelný