Detail předmětu
Základy potravinářských technologií
FCH-BCO_ZPTAk. rok: 2009/2010
Znaky potravinářského průmyslu, technologie sacharidů a cereálií, výroba cukru z řepy, výroba nečokoládových cukrovinek, výroba glukosy a fruktosy, zpracování kakaových bobů a výroba čokoládových cukrovinek, mlynářství a pekárenství, výroba těstovin a trvanlivého pečiva, škrobárenství, výroba škrobu z kukuřice, obilí, mouky a brambor, zpracování ovoce a zeleniny, technologie nealkoholických nápojů, technologie masa, drůbeže a vajec, technologie mléka, výroba smetany jogurtů, acidofilního mléka, sýrů a másla, technologie tuků a olejů.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. týden - Balení potravin, enkapsulace složek potravin
3. týden - Výroba cukru. Výroba glukosy, fruktosy a sirupů, výroba nečokoládových cukrovinek.
4. týden - Zpracování kakaových a kávových bobů, výroba čokolády, čokoládového másla a čokoládových cukrovinek
5. týden - Škrobárenství, výroba škrobu z kukuřice, obilí, mouky, brambor a jiných surovin, modifikované škroby
6. týden - Zpracování obilnin a zrnin, mlynářství
7. týden - Pekárenství, výroba těstovin a trvanlivého pečiva
8. týden - Zpracování ovoce a zeleniny, výroba nealkoholických nápojů
9. týden - Technologie masa, masných výrobků a drůbeže
10. týden - Technologie vajec a vaječních produktů
11. týden - Technologie mléka, výroba mléčných produktů
12. týden - Technologie rostlinných a živočišních olejů a tuků
13. týden - Výroba dehydrovaných produktů a potravních doplňků
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor BPCO_CHP , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný
obor BKCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný - Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinný