Detail předmětu
Principy uchovávání potravin
FCH-BCO_PUPAk. rok: 2009/2010
Teoretické a technologické možnosti ochrany proti nežádoucím změnám potravin, fyzikální, chemické a biologické principy, mikrobiální činitele rozkladu potravin a obrana proti nim, charakteristika původců mikrobiálních změn, abióza, anabióza a hemibióza, vylučování mikroorganizmů z prostředí, zábrana kontaminace potravin mikroorganizmy, ochuzování potravin o mikroorganizmy během pracovního procesu, mikrobiální filtrace a baktofugace, přímá inaktivace mikroorganizmů - sterilace, sterilace fyzikálními zákroky, termosterilace - sterilace přívodem tepla, odporovým ohřevem, vysokofrekvenčním ohřevem, radiokonzervace krátkovlnným a elektronovým zářením, metody za použití vysokého tlaku, tlakových pulzů, ultrazvuku, světelného záblesku, chemosterilace kyslíkem, ionizovaným stříbrem, ochrana potravin nepřímou inaktivací mikroorganizmů, anabiotické metody fyzikálně chemickými úpravami potravin, osmoanabiotické metody, sušení, evaporační zahušťování, vymrazování vody, membránové procesy - osmóza, přídavek cukrů a solení, chladírenství a mrazírenství, uchování potravin odnímáním kyslíku a úpravou skladovací atmosféry, uzení, okyselování, antibiotika,fytoncidy, alkoholické a mléčné kvašení, "hurdles" technologie.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
2. Dýchaní plodů intramolekulární dýchaní
3. Mikrobiální činitele rozkladu potravin a ochrana proti nim.
4. Vylučování mikroorganismů z prostředí.
5. Faktory ovlivňující průběh termosterilace
6. Termosterilace, sterilace přívodem tepla, odporovým ohřevem, vysokofrekvenčním ohřevem.
7. Konzervace ionizujícím zářením.
8. Sterilace použitím vysokého tlaku, tlakových pulzů, ultrazvuku.
9. Konzervace kyslíkem, ionizovaným stříbrem, peroxidem vodíku a diethylesterem kyseliny pyrouhličité .
10. Konzervace sušením, evaporační zahušťování a vymrazování vody.
11. Konzervace osmózou a ultrafiltrací.
12. Konzervace sníženou teplotou, odnímáním kyslíku a úprava složení atmosféry.
13. Konzervace chemickými látkami, uzením, antibiotiky a fytoncidy.
14. Konzervace produkty metabolických pochodů, aplikace bariérové technologie
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_BT , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
obor BPCO_CHP , 3 ročník, letní semestr, povinný - Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_PCH , 3 ročník, letní semestr, povinný
obor BKCO_BT , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný - Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, letní semestr, povinně volitelný