Detail předmětu
Praktikum z mikrobiologie
FCH-BCO_MIB_PAk. rok: 2009/2010
Zásady bezpečnosti práce v mikrobiologické laboratoři. Příprava živných médií, různé metody sterilace. Očkování, kultivace, izolace mikroorganismů. Příprava mikroskopických preparátů a jejich mikroskopické pozorování. Barvení dle Grama, další speciální barvicí techniky. Stanovení počtu buněk přímou a nepřímou metodou. Kvasinky a kvasinkovité mikroorganismy, plísně. Základní mikrobiologický rozbor vody a půdy. Mikrobiologická kontrola potravin.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Schopnost jejich aplikace pro mikrobiologický rozbor potravin, vody a jiných materiálů.
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
1. Příprava sterilního skla a ostatních pomůcek
2. Příprava živných medií a jejich sterilace
3. Izolace, očkování a uchovávání MO. Podmínky kultivace MO.
4. Mikroskopické pozorování MO.
5. Negativní barvení, barvení pouzder, barvení spór
6. Přímé stanovení počtu buněk MO počítáním pod mikroskopem, vitální barvení
7. Nepřímé stanovení počtu buněk MO kultivační metodou
8. Sledování morfologických znaků kvasinek
9. Bakterie ve vodě - základní mikrobiologický rozbor vody
10. Sledování morfologických znaků plísní
11. Mikrobiologický rozbor půdy
12. Mikrobiologická kontrola potravin
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_BT , 3 ročník, letní semestr, povinný
obor BPCO_CHP , 3 ročník, letní semestr, povinný - Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_BT , 3 ročník, letní semestr, povinný
obor BKCO_PCH , 3 ročník, letní semestr, povinný - Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, letní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Laboratorní cvičení
Vyučující / Lektor