Detail předmětu
Biotechnologie I
FCH-BCO_BIT1Ak. rok: 2009/2010
Teoretické základy fermentačních technologií.Biotechnologie primárních metabolitů. Mikroorganismy. Suroviny. Biiosyntéza alkoholů. Ethanol a výrobky obsahující ethanol. Výroba sladu a piva. Výroba vína. Průmyslová výroba lihu. Bioethanol. Výroba lihovin. Glycerol a jeho výroba. Aceton-butanolové kvašení. Průmyslová výroba mikrobní biomasy ( pekařské droždí a výroba mikrobní biomasy pro speciální účely).
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
úkolů semináře.
Osnovy výuky
2.Biotechnologie primárních metabolitů.
3.Mikroorganismy.
4.Suroviny.
5.Biiosyntéza alkoholů.
6.Ethanol a výrobky obsahující ethanol.
7.Výroba sladu a piva.
8.Výroba vína.
9.Průmyslová výroba lihu.
10.Bioethanol.
11.Výroba lihovin.
12,Glycerol a jeho výroba.
13Aceton-butanolové kvašení.
14.Průmyslová výroba mikrobní biomasy ( pekařské droždí a výroba mikrobní biomasy pro speciální účely).
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Rychtera m., Uher J., Páca J.: Lihovarství, drožďarství a vinařství. VŠCHT Praha 1991. (CS)
Doporučená literatura
F. Malík: Dobré víno. Polygrafia Bratislava 1994. (CS)
V.Krumphanzl a Z. Řeháček: Mikrobiální technologie. Academia, Praha 1987. (CS)
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_BT , 3 ročník, letní semestr, povinný
obor BPCO_CHP , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný - Program BKCP_CHTP bakalářský
obor BKCO_BT , 3 ročník, letní semestr, povinný
obor BKCO_PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný - Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, letní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Konzultace v kombinovaném studiu
Vyučující / Lektor