Detail předmětu
Týmový semestrální projekt -S3
FCH-MC_TSP_PAk. rok: 2025/2026
Obsahem praktického předmětu je teoretická i praktická výuka způsobu práce v odborném týmu v rámci týmového řešení konkrétního problému z oblasti potravinářské chemie a chemie přírodních látek v širším kontextu. Na základě zaměření laboratoří ÚCHPBT i FCH budou navržena témata, k jejichž řešení se studenti přihlásí podle zájmu o konkrétní problematiku a vytvoří malé týmy (4-5 osob). Na základě principů řízení lidských zdrojů si studenti rozdělí role v projektu a v rámci týmu budou řešit zadaný problém, s cílem vypracovat projekt. Zpracují záměr, metodiku, stanoví si cíle a realizují experimentální blok. Vypracují souhrnnou závěrečnou zprávu, která bude podrobena oponentuře a jejíž výstupy studenti představí v rámci prezentace průběhu řešení a výstupů projektu. Předmět je přípravou na následující řešení individuálních projektů v rámci diplomových prací, kdy se studenti musí zařadit do existujících výzkumných týmů a plnit přidělenou roli.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Učební cíle
Studenti si prakticky osvojí pravidla práce v odborném týmuv rámci týmového řešení konkrétního problému z oblasti potravinářské chemie a chemie přírodních látek. Na základě získaných poznatků z oblasti týmové práce a řízení lidských zdrojů si studenti vytvoří malé týmy podle zájmu o konkrétní problematiku, rozdělí si role a v rámci týmu budou řešit zadaný problém teoreticky i experimentálně. Naučí se pravidla zpracování závěrečné souhrnné zprávy a připraví se na oponenturu. V rámci prezentace průběhu řešení a výstupů projektu získají nové prezentační dovednosti. Předmět je přípravou na následující řešení individuálních projektů v rámci diplomových prací, kdy se studenti musí zařadit do existujících výzkumných týmů a plnit přidělenou roli.
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Výuka formou seminářů je povinná a bude kontrolovaná.
Základní literatura
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
Typ (způsob) výuky
Seminář
Vyučující / Lektor
Osnova
Obsahem praktického předmětu je teoretická i praktická výuka způsobu práce v odborném týmu v rámci týmového řešení konkrétního problému z oblasti potravinářské chemie a chemie přírodních látek v širším kontextu. Na základě zaměření laboratoří ÚCHPBT i FCH budou navržena témata, k jejichž řešení se studenti přihlásí podle zájmu o konkrétní problematiku a vytvoří malé týmy (4-5 osob). Na základě principů řízení lidských zdrojů si studenti rozdělí role v projektu a v rámci týmu budou řešit zadaný problém, s cílem vypracovat projekt. Zpracují záměr, metodiku, stanoví si cíle a realizují experimentální blok. Vypracují souhrnnou závěrečnou zprávu, která bude podrobena oponentuře a jejíž výstupy studenti představí v rámci prezentace průběhu řešení a výstupů projektu. Předmět je přípravou na následující řešení individuálních projektů v rámci diplomových prací, kdy se studenti musí zařadit do existujících výzkumných týmů a plnit přidělenou roli.
1) Úvod do výuky, informace týkajíce se projektového řízení a týmové práce. Studenty se rozdělí do týmů (4-5 osob) a vyberou si téma práce (studenti budou mít k dispozici seznam témat od garanta předmětu) a supervizory (volitelné osoby pracující na FCH VUT).
2) Techniky pro vyhledávaní vědecké literatury
3) Určení cílů projektu, vymýšlení experimentů v rámci týmů, identifikace rizik
4) Plánování experimentů, zopakování důležitých bodů k bezpečnosti práce
5) Návrh a organizace času potřebného pro naplnění cílů projektu
6) Rozdělení jednotlivých rolí studentů v rámci projektu (1 manažer projektu (cíle projektu, finanční bilance, kontrola průběhu experimentů, kontrola konečného zpracování návrhu projektu), 1 člen týmu pro podporu a zpracovaní literární rešerše k projektu, 2 členy týmu pro laboratorní testování hypotéz projektu, 1 člen týmu pro zpracování výsledků a výstupů projektu)
7) Prezentace anotace (stručný abstrakt) navrženého projektu na základě zpracované literární rešerše podle cílů projektu
8) Experimentální práce – začátek
9) Experimentální práce – pokračování
10) Experimentální práce – ukončení
11) Prezentace projektů jednotlivých týmů (cíle projektu, hypotézy projektu, výsledky projektu, finanční bilance projektu, výstupy projektu a možnost uplatnění v praxi) a jejich oponentura – 1. skupina týmů
12) Prezentace projektů jednotlivých týmů (cíle projektu, hypotézy projektu, výsledky projektu, finanční bilance projektu, výstupy projektu a možnost uplatnění v praxi) a jejich oponentura – 2. skupina týmů
13) Diskuse týkajíce se závěrečných zpráv jednotlivých projektů
Zápočet bude získán po předložení a kontrole souhrnné zprávy a prezentaci výsledků projektu. Podmínkou je aktivní účast na seminářích.