Detail předmětu
Základy potravinářských technologií
FCH-BC_ZPTAk. rok: 2023/2024
Studenti si osvojí základní teoretické principy technologického procesu výroby nejdůležitějších potravinářských komodit, jako je maso, mléko a mléčné výrobky, chléb a pečivo, cukr, čokoláda aj.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
a) písemná část – 3 otázky (3 vybrané komodity) – postup (schéma) a popis jednotlivých technologických operací (nutná min. 50% úspěšnost)
b) ústní část- případné doplňující otázky
Účast na přednáškách není povinná, ale doporučuje se.
Učební cíle
Studenti budou ovládat principy a postupy technologie výroby základních rostlinných a živočišných potravin a nápojů, včetně fyzikálních, chemických a biologických procesů probíhajících v jednotlivých fázích výroby.
Základní literatura
"Hui, Y. H.: Encyclopedia of Food Science and Technology. John Wiley & Sons, Inc., New York, 1992. (EN)
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace PCH , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace BT , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace BT , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
2. Výroba ovocných šťáv a šťávních koncentrátů.
3. Technologie výroby cukru.
4. Zpracování kakaových bobů, výroba čokolády.
5. Zpracování obilnin a zrnin, technologie mlynářství.
6. Pekárenská technologie.
7. Technologie zpracování masa.
8. Technologie zpracování vajec a výroba vaječných výrobků.
9. Technologie zpracování mléka a smetany.
10. Technologie výroby fermentovaných mléčných výrobků.
11. Technologie výroby sýrů a tvarohů.
12. Technologie výroby rostlinných a živočišných tuků a olejů.
V rámci přednášek bude zařazena 1 přednáška odborníka z praxe.
Elearning