Detail předmětu
Mikrobiologie
FCH-BC_MIBAk. rok: 2023/2024
Historie a perspektivy mikrobiologie. ,Základní struktura a složení bakteriálních buněk, kvasinek, plísní. Vliv vnějších faktorů na mikroorganismy. Viry, obecná charakteristika, výskyt, rozdělení a význam. Metabolismus mikroorganismů. Biosyntéza základních stavebních látek. Mikroorganismy a prostředí.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Není
Učební cíle
V rámci předmětu "Mikrobiologie" získají studenti přehled o taxonomii mikroorganizmů, jakož i základní znalosti o jejich vlastnostech, výskytu a průmyslovém využití.
Základní literatura
Doporučená literatura
Prescott L. M., Harley J. P., Klein D. A.: Microbiology. McGraw-Hill Education, Boston 2005. (CS)
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BKCP_AAEFCH bakalářský 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program BPCP_AAEFCH bakalářský 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace CHPL , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace PCH , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace BT , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace BT , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 2 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BPCP_CHMA bakalářský 3 ročník, zimní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
2. Definice biosféry a výskyt mikroorganizmů.
3. Způsoby získávání a uchovávání mikroorganizmů.
4. Rozdělení mikroorganizmů podle fyziologických vlastností.
5. Základní struktura mikrobiální buňky.
6. Bakterie, stavba a struktura bakteriální buňky, fyziologické a morfologické vlastnosti, rozmnožování, chemické složení bakteriální buňky, přehled průmyslově významných bakterií a jejich využití.
7. Kvasinky a kvasinkovité mikroorganizmy, fyziologické a morfologické vlastnosti, cytologie, rozmnožování, taxonomické zařazení do tříd Ascomycetes a Basidiomycetes, přehled průmyslově významných kvasinek a jejich využití.
8. Plísně, taxonomické zařazení, fyziologické a morfologické vlastnosti, cytologie, rozmnožování, přehled průmyslově významných plísní a jejich využití.
9. Viry a virony, výskyt, morfologie, infekce bakteriální buňky fágem, viry plísní, kvasinek a živočišné viry.
10. Genetika mikroorganismů.
11. Metabolizmus chemoorganotrofních mikroorganizmů, jejich výživa a průmyslové využití.
12.Mikroorganizmy a prostředí.
Elearning