Detail předmětu
Hygiena v potravinářských technologiích
FCH-BC_HYPAk. rok: 2023/2024
Studenti si osvojí základní principy hygienického zpracování potravin, vše v souladu s požadavky současné potravinářské legislativy ČR, resp. EU, nutné pro zajišťování jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin.
Hlavní důraz bude kladen na aktivní pøístup studenta a schopnost aplikovat získané poznatky v potravinářské praxi. Předmět je doporučen pro studenty, kteří nehodlají pokračovat ve studiu v některém z navazujících magisterských programů.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Vstupní znalosti
Chemické složení potravin - přirozené složky potravin (bílkoviny, lipidy, sacharidy).
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
a) písemná část - 10 otázek zaměřených na zvládnutí všech oblastí problematiky hygieny potravin, pochopení vzájemných souvislostí a schopnost aplikace v praxi
b) ústní část- případné doplňující otázky
Pravidelné konzultace.
Učební cíle
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
- Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace PCH , 3 ročník, letní semestr, povinně volitelný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
2. Principy nejvýznamnějších potravinářských technologií
3. Hygienická rizika nejvýznamnějších potravinářských technologií
4. Nežádoucí změny v potravinách (plesnivění, hniloba, kvašení, karamelizace, Maillardova reakce, žluknutí tuků, hydrogenace, mechanické nečistoty, škůdci).
5. Přehled onemocnění a otrav z potravin (bakteriální, virová, prionová, plísňová onemocnění a mykotoxiny, parazitární onemocnění).
Elearning