Detail předmětu
Analytická chemie potravin a přírodních látek I
FCH-BC_ACP1Ak. rok: 2023/2024
Analytické metody v kontrolní praxi potravinářského průmyslu. Metody stanovení přírodních součástí potravin. Základní živiny (sacharidy, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, nukleové kyseliny, fenolické látky a jiné). Metody stanovení cizorodých a aditivních látek v potravinách.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Pravidla hodnocení a ukončení předmětu
Přednáška 2 hod každý týden je nepovinná, kontrola neprobíhá
Učební cíle
Absolvent kurzu získá přehled o použití analytických metod důležitých pro produkci potravin a pro kontrolu bezpečnosti potravin.
Základní literatura
Nielsen S.: Food Analysis (CS)
Otles S.: Handbook of food analysis instruments (CS)
Elearning
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BKCP_CHTPO bakalářský
specializace BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
specializace PCH , 3 ročník, zimní semestr, povinný
specializace CHPL , 3 ročník, zimní semestr, povinný
Typ (způsob) výuky
Přednáška
Vyučující / Lektor
Osnova
2. Voda, elementární analýza.
3. Sacharidy.
4. Lipidy, terpeny, steroidy.
5. Aminokyseliny, peptidy, bílkoviny.
6. Nukleové kyseliny.
7. Vitamíny.
8. Fenolické látky, polyfenoly.
9. Senzoricky významné látky.
10. Aditivní látky.
11. Cizorodé látky.
V rámci přednášek bude zařazena 1 přednáška odborníka z praxe.
Elearning