Detail předmětu
Pokročilá molekulární biotechnologie
FCH-DCO_MOBAk. rok: 2022/2023
Kurs je zaměřen na využití molekulární biotechnologie při přípravě transgenních organismů, zvláště rostlin. Pozornost je věnována využití transgenních rostlin a živočichů při zvyšování kvality potravin rostlinného a živočišného původu a na jejich využití jako bioreaktorů při produkci významných látek. Část kursu je zaměřena na bezpečnost potravin s obsahem GMO pro zdraví člověka a pro životní prostředí.
Jazyk výuky
čeština
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Výsledky učení předmětu
Teoretické znalosti využití molekulárních biotechnologií (aplikace technik rekombinantní DNA) při přípravě užitečných produktů významných v potravinářství.
Prerekvizity
Absolvování kursů z Biochemie, Mikrobiologie a Molekulární biotechnologie.
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Výuka předmětu je realizována především formou individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).
Způsob a kritéria hodnocení
Zkouška z předmětu je ústní.
Osnovy výuky
1.Syntéza komerčních produktů pomocí genově modifikovaných mikroorganismů.
2. Manipulace genové exprese u rostlin.
3. Transgenní rostliny odolné vůči biotickému stresu.
4. Transgenní rostliny odolné vůči abiotickému stresu.
5. Zvyšování kvality potravin rostlinného původu s využitím transgenních rostlin.
6. Modifikace množství výživných látek (aminokyseliny, lipidy, vitaminy, železo, fosfor).
7. Modifikace chuti a vzhledu (zabarvení, sladkost, množství škrobu).
8. Rostliny jako bioreaktory (produkce protilátek, polymerů).
9. Fytoremediace.
10. Transgenní živočichové a potraviny.
11. Bezpečnost potravin s obsahem genově modifikovaných organismů.
12. Význam genově modifikovaných organismů pro životní prostředí.
13. Ekonomické aspekty.
2. Manipulace genové exprese u rostlin.
3. Transgenní rostliny odolné vůči biotickému stresu.
4. Transgenní rostliny odolné vůči abiotickému stresu.
5. Zvyšování kvality potravin rostlinného původu s využitím transgenních rostlin.
6. Modifikace množství výživných látek (aminokyseliny, lipidy, vitaminy, železo, fosfor).
7. Modifikace chuti a vzhledu (zabarvení, sladkost, množství škrobu).
8. Rostliny jako bioreaktory (produkce protilátek, polymerů).
9. Fytoremediace.
10. Transgenní živočichové a potraviny.
11. Bezpečnost potravin s obsahem genově modifikovaných organismů.
12. Význam genově modifikovaných organismů pro životní prostředí.
13. Ekonomické aspekty.
Učební cíle
Cílem přednášek je seznámit studenty s využitím transgenních organismů při přípravě užitečných produktů, včetně potravin.Pozornost je věnována zejména potravinám rostlinného původu a jejich bezpečnosti.
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Výuka se realizuje účastí na vybraných přednáškách a konzultacemi k tématům, které vycházejí ze zadání doktorské práce.
Základní literatura
Glick B.R., Molecular biotechnology, American Society for Microbiology, 2017 (CS)
Rossana M., Genetic Engineering and Biotechnology, Callisto Reference, 2018 (CS)
Snustad P.D, Genetika, MUNI Press, 2017 (CS)
Rossana M., Genetic Engineering and Biotechnology, Callisto Reference, 2018 (CS)
Snustad P.D, Genetika, MUNI Press, 2017 (CS)