Detail předmětu
Food Analysis I
FCH-BAO_ACP1Ak. rok: 2012/2013
Analytické metody v kontrolní praxi potravinářského průmyslu. Metody stanovení přírodních součástí potravin. Základní živiny (cukry, dusíkaté látky, lipidy, bílkoviny), minoritně zastoupené nutriční složky (vitamíny, biogenní prvky) a senzoricky a biologicky aktivní látky (kyseliny, přírodní barviva, aromatické látky, třísloviny a jiné). Metody stanovení cizorodých látek znečišťujících potraviny (kontaminantů), přidávaných do potravin (aditiv) a endogenních cizorodých látek. Senzorické metody hodnocení potravin založené na posuzování jejich organoleptických vlastností smyslovými orgány.
Jazyk výuky
Počet kreditů
Garant předmětu
Zajišťuje ústav
Nabízen zahraničním studentům
Výsledky učení předmětu
Prerekvizity
Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody
Způsob a kritéria hodnocení
Osnovy výuky
Učební cíle
Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky
Základní literatura
Multon J.- L.: Analysis of food constituents. J. Wiley, New York 1997 (EN)
Pomeranz Y., Meloan C.E.: Food Analysis - Theory and Practise, 3rd Ed., ITP, New York 1994 (EN)
Príbela A.: Analýza potravín., STU, Bratislava 1991 (EN)
Doporučená literatura
Zařazení předmětu ve studijních plánech
- Program BPCP_CHTP bakalářský
obor BPCO_BT , 3 ročník, zimní semestr, povinně volitelný
obor BPCO_CHP , 3 ročník, zimní semestr, povinný - Program BPCP_CHCHT_INT bakalářský
obor BPCO_CHM , 1 ročník, zimní semestr, volitelný
obor BPCO_SCH , 1 ročník, zimní semestr, volitelný - Program NPCP_CHM_INT magisterský navazující
obor NPCO_CHM , 1 ročník, zimní semestr, volitelný
- Program CKCP_CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)
obor CKCO_CZV , 1 ročník, zimní semestr, povinný