ÚSTAVCHEMIEPOTRAVINA BIOTECHNOLOGIÍ

VÝZKUMNÉ LABORATOŘE

Zajímavosti z vědy a výzkumu

Chilli paprička patří mezi tzv. superpotraviny s pozitivními důsledky na lidské zdraví, kterými jsou například zrychlení metabolismu, snížení tlaku či prevence kardiovaskulárních onemocnění. Produkty z chilli nabízí přírodní a zdravé povzbuzení. Moravská chilli farma Kolstrunk a Herfort se obrátila na Ústav chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické VUT, aby jim pomohl s měřením pálivosti i vývojem výrobků z chilli. Jedinečná a oboustranně přínosná spolupráce akademické a soukromé sféry funguje už dva roky.

  Více infoRMACÍ

Ve dvou se to lépe táhne. To je motto projektu Kataríny Šlosárové z Fakulty chemické VUT, který uspěl v soutěži Brno Ph.D. Talent. Hlavními hrdiny projektu jsou termofilní bakterie, které umí produkovat bioplasty. Produkce bioplastů by se mohla zavést do průmyslové sféry a konkurovat tak petrochemickým plastům, zajímavé perspektivy využití nachází bioplasty i v oblasti biomedicíny.

Více infoRMACÍ

11. ročník mezinárodní konference o biopolymerech ESBP 2023, kterou pořádala Fakulta chemická, proběhl ve dnech 13. až 15. září 2023 v prostorách Hvězdárny a planetária Brno. Cílem této multioborové konference je vytvořit diskusní platformu pro vědce i odborníky z praxe, kteří mají v centru svého zájmu biopolymery jako jsou například polyestery, polysacharidy nebo polyamidy.

  Více infoRMACÍ

Až 150 let věku se dožívají některé druhy velryb či želv. Jejich skóre však několikanásobně převyšuje žralok malohlavý (grónský), který v chladných vodách severního Atlantiku žije úctyhodných 400 let. Jeho genom je ale pro vědce velkou neznámou. Na Island se za ním proto vydala vědecká expedice pod vedením profesora Václava Brázdy z Fakulty chemické VUT a Biofyzikálního ústavu AV ČR. S jediným cílem – rozluštit gen jeho dlouhověkosti.

  Více infoRMACÍ

„Můžeme zlepšit kvalitu života celé populace,“ říká Ivana Márová. V laboratořích ÚCHPBT testují, zda je možné do inkontinenčních pomůcek přidat indikátor nastupujícího onemocnění, zhoršujícího se diabetu nebo dehydratace. Pleny nebo vložky může potřebovat v určitém okamžiku svého života každý z nás, ať jde o batole, dospělou ženu nebo seniora. Proč tedy těmto pomůckám nepřidat další užitečnou funkci?

  Více infoRMACÍ

Během poslední dekády se o odpadech začalo uvažovat jako o relevantním surovinovém zdroji a současně jako o předmětu seriózního výzkumu. Tím se zabývají i vědci z Fakulty chemické VUT. Zde je rozhovor o projektu s jedním z jeho navrhovatelů Stanislavem Obručou.

Více infoRMACÍ