Detail publikace
Vliv teploty a doby skladování na obsah mastných kyselin ve sterilovaných tavených sýrech
VÍTOVÁ, E. LOUPANCOVÁ, B. ŠTOUDKOVÁ, H. ZEMANOVÁ, J. MÁCHOVÁ, Z.
Originální název
Vliv teploty a doby skladování na obsah mastných kyselin ve sterilovaných tavených sýrech
Anglický název
Influence of storage time and temperature on FA content in sterilized processed cheeses
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Cílem této práce bylo sledování vlivu skladovacích podmínek (teplota a doba) na změnu obsahu mastných kyselin (MK) ve sterilovaných tavených sýrech. Lze tedy konstatovat, že doba skladování a zvyšující se teplota mají vliv na změny obsahu MK ve sterilovaných tavených sýrech a to ve smyslu jejich snižování. Tyto změny jsou však kompenzovány jejich zvýšenou dobou minimální trvanlivosti, která činí až 30 měsíců. V praxi lze tyto poznatky využít pro zvýšení odběru bojových dávek potravin Armádou ČR, proniknutí výrobků do běžného prodeje, exportem do tropických nebo subtropických oblastí apod.
Anglický abstrakt
The aim of this work was to study the impact of storage conditions (temperature and time) on the changes of fatty acids in sterilized processed cheese. Cheeses were stored at different temperatures during 4 months. Fatty acids were analysed as methylesters by gas chromatography. In total 25 fatty acids were identified in processed cheeses. Myristic, palmitic, stearic and oleic acids were present in the highest amount. The contents of individual fatty acids in cheeses decreased as the consequence of longer time and higher temperature of storage, this fact can be probably caused by oxidation reactions of cheese fat.
Klíčová slova v angličtině
FA, processed cheese
Autoři
VÍTOVÁ, E.; LOUPANCOVÁ, B.; ŠTOUDKOVÁ, H.; ZEMANOVÁ, J.; MÁCHOVÁ, Z.
Rok RIV
2006
Vydáno
18. 10. 2006
Nakladatel
VFU Brno
Místo
VFU Brno
ISBN
80-7305-570-8
Kniha
sborník
Edice
2
Číslo edice
3
Strany od
163
Strany do
165
Strany počet
3
BibTex
@inproceedings{BUT24839,
author="Eva {Vítová} and Blanka {Loupancová} and Hana {Burianová} and Jana {Zemanová} and Zuzana {Máchová}",
title="Vliv teploty a doby skladování na obsah mastných kyselin ve sterilovaných tavených sýrech",
booktitle="sborník",
year="2006",
series="2",
number="3",
pages="163--165",
publisher="VFU Brno",
address="VFU Brno",
isbn="80-7305-570-8"
}