Detail publikace

Identifikace mikroorganismů v přípravku pro biodegradaci lipidů molekulárně biotechnologickými metodami

Fričová, M. Čuta, R. Trachtová, Š. Španová, A. Rittich, B.

Originální název

Identifikace mikroorganismů v přípravku pro biodegradaci lipidů molekulárně biotechnologickými metodami

Anglický název

Identification of microorganism for lipid biodegradation using molecular biotechnological methods

Typ

abstrakt

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Tato práce se zabývá problematikou degradace odpadů v potravinářském průmyslu pomocí mikroorganismů. Cílem experimentu byla detekce bakterií rodu Bacillus v komerčním přípravku pro odlučování tuků z odpadních vod působením mikrobiálních lipáz. Bakteriální DNA byla izolována pomocí reverzibilní imobilizace na pevných magnetických nosičích. Metoda magnetické separace umožňuje izolaci DNA v množství a kvalitě vhodné pro amplifikaci DNA pomocí PCR. PCR produkty byly detekovány na agarosové gelové elektroforéze.

Anglický abstrakt

This thesis deals with food industry waste degradation provided by microorganisms. The aim of the experiment was detection of bacteria of the genus Bacillus in a commercial product for fat degradation in the wastewater by microbiological lipases. Bacterial DNA was isolated using reversible magnetic microspheres immobilization. The method of magnetic separation allows the isolation of DNA in quantity and quality suitable for the DNA amplification by PCR. The PCR products were detected by agarose gel electrophoresis.

Klíčová slova

Identifikace, biodegradace, DNA, PCR

Klíčová slova v angličtině

Identfication, biodegradation, DNA, PCR

Autoři

Fričová, M.; Čuta, R.; Trachtová, Š.; Španová, A.; Rittich, B.

Vydáno

1. 10. 2012

Strany od

26

Strany do

26

BibTex

@misc{BUT95287,
  author="Michaela {Čutová} and Robert {Čuta} and Štěpánka {Trachtová} and Alena {Španová} and Bohuslav {Rittich}",
  title="Identifikace mikroorganismů v přípravku pro biodegradaci lipidů molekulárně biotechnologickými metodami",
  year="2012",
  pages="26--26",
  note="abstract"
}