Detail publikace
Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů
VÍTOVÁ, E. VESPALCOVÁ, M. ZEMANOVÁ, J. BEZDĚKOVÁ, Š. BABÁK, L.
Originální název
Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů
Anglický název
The new method for fast assessment of aroma compounds of cheeses
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Tato práce představuje možnost využití metody SPME pro izolaci těkavých aromatických látek ze vzorku sýra. Analyty byly extrahovány na CAR/PDMS vlákno o tloušťce vrstvy 85 mikrom metodou HS-SPME. Výhody SPME jsou její jednoduchost a rychlost. Metoda minimalizuje tepelnou, mechanickou a chemickou modifikaci vzorku, čímž se snižuje riziko tvorby nežádoucích artefaktů. Šetří čas, náklady na koupi rozpouštědla a likvidaci odpadu. Pro přesné výsledky je nezbytně nutné dodržovat konstantní dobu extrakce a ostatní parametry. Metoda vykazuje dobrou reprodukovatelnost a lze ji proto použít pro charakterizaci aroma sýrů.
Anglický abstrakt
Solid-phase microextraction coupled with gas chromatography was used for the analysis of volatile aroma compounds. Extraction conditions were very mild, which minimize thermal, mechanical or chemical modification of the sample; the method is rapid, simple and cheap. The volatile components were extracted using a Carboxen/polydimethylsiloxane 85 mikrom fibre, different operating conditions were optimized. Linearity of the method was excellent, reproducibility was good (relative standard deviations in range 2-11 %). The detection limits differed substantially for the various standard compounds analyzed.
Klíčová slova
sýr, aroma, SPME
Klíčová slova v angličtině
cheese, aroma, SPME
Autoři
VÍTOVÁ, E.; VESPALCOVÁ, M.; ZEMANOVÁ, J.; BEZDĚKOVÁ, Š.; BABÁK, L.
Rok RIV
2004
Vydáno
1. 10. 2003
Místo
Skalský Dvůr
ISBN
80-902671-6-5
Kniha
Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Edice
3
Číslo edice
5
Strany od
57
Strany do
59
Strany počet
3
BibTex
@inproceedings{BUT8722,
author="Eva {Vítová} and Milena {Vespalcová} and Jana {Zemanová} and Šárka {Bezděková} and Libor {Babák}",
title="Nová metoda pro rychlé stanovení aromatických látek sýrů",
booktitle="Sborník XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
year="2003",
series="3",
number="5",
pages="57--59",
address="Skalský Dvůr",
isbn="80-902671-6-5"
}