Detail publikace
Studium změn senzorickych vlastností sýrů v závislosti na obsahu těkavých látek
VÍTOVÁ, E.
Originální název
Studium změn senzorickych vlastností sýrů v závislosti na obsahu těkavých látek
Anglický název
Study of sensory properties of cheeses and dependence on a volatile substances content
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Senzorické vlastnosti jsou významnou součástí hodnocení celkové jakosti. Mezi smyslovými znaky a chemickým složením existují vzájemné vztahy, které jsou v mnohých potravinách složité a málo prozkoumané. Jestliže chceme tyto vztahy objasnit, musíme objektivizovat senzorické hodnocení tak, že zjistíme chemické složení a fyzikální vlastnosti potravin a porovnáme je s jejich senzorickými znaky a hodnotami. I přes značný pokrok v této oblasti nelze počítat s úplným nahrazením senzorické analýzy analýzou instrumentální. Snahou je orientovat se na účelné doplnění senzorických zkoušek přístrojovou analýzou a předejít tak nesprávným výsledkům, případně potvrdit senzoricky získané výsledky. Práce se zabývá porovnáním senzorického a analytického hodnocení aroma sýrů a jeho vývoje v průběhu zrání.
Anglický abstrakt
Study of sensory properties of cheeses and dependence on a volatile substances content
Klíčová slova v angličtině
cheese, SPME, aroma
Autoři
VÍTOVÁ, E.
Rok RIV
2004
Vydáno
17. 10. 2001
Nakladatel
Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
Místo
Brno
Strany od
36
Strany do
36
Strany počet
1
BibTex
@inproceedings{BUT6648,
author="Eva {Vítová}",
title="Studium změn senzorickych vlastností sýrů v závislosti na obsahu těkavých látek",
booktitle="Sborník XXXI. Lenfeldovy a Hoklovy dny",
year="2001",
pages="1",
publisher="Veterinární a farmaceutická univerzita Brno",
address="Brno"
}