Detail publikace
Přehled dosavadních výsledků a metod pro analýzu těkavých látek v Camembertu
BEZDĚKOVÁ, Š. VÍTOVÁ, E. BABÁK, L.
Originální název
Přehled dosavadních výsledků a metod pro analýzu těkavých látek v Camembertu
Anglický název
The overview of methods for analysis of volatile Camembert compounds
Typ
článek v časopise - ostatní, Jost
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Senzorické hodnocení sýrů s bílou plísní porovnané se změnami některých těkavých aromatických látek. Jako nejvhodnější byla zvolena a optimalizována metoda SPME. Její hlavní výhody jsou jednoduchost, rychlost a především velmi šetrné extrakční podmínky, při nichž nedochází k tepelné, chemické ani mechanické modifikaci vzorku. Těkavé látky byly extrahovány vláknem CarboxenTM-Polydimethylsiloxane 85 mikrom a následně analyzovány plynovou chromatografií.
Anglický abstrakt
Sensory assessment of white mould cheese ripening compared with changes of some volatile aroma compounds. SPME was chosen and optimised as the most convenient. It offers many advantages: simplicity, rapidity and first of all minimizing thermal, chemical and mechanical modifications of the sample. The volatile components were extracted using Carboxen-Polydimethylsiloxane 85 mikrom fiber and analysed by gas chromatography. The method showed good reproducibility and sensitivity. Linearity was excellent.
Klíčová slova
Camembert, těkavé látky, GC
Klíčová slova v angličtině
Camembert, GC, aroma
Autoři
BEZDĚKOVÁ, Š.; VÍTOVÁ, E.; BABÁK, L.
Vydáno
8. 9. 2003
Nakladatel
ČSCH
Místo
Košice
ISSN
0009-2770
Periodikum
Chemické listy
Ročník
97
Číslo
8
Stát
Česká republika
Strany od
787
Strany do
790
Strany počet
1
BibTex
@article{BUT46288,
author="Šárka {Bezděková} and Eva {Vítová} and Libor {Babák}",
title="Přehled dosavadních výsledků a metod pro analýzu těkavých látek v Camembertu",
journal="Chemické listy",
year="2003",
volume="97",
number="8",
pages="787--790",
issn="0009-2770"
}