Detail publikace
Antioxidační a antimutagenní kapacita vybraných potravin
RAKOVÁ, M., BUŇKOVÁ, R., DRDÁK, M.
Originální název
Antioxidační a antimutagenní kapacita vybraných potravin
Anglický název
Antioxidant ant antimutagenic cappacity of some foods
Typ
článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
v práci je srovnán antioxidační a antimutagenní účinek vybraných rostlinných potravin, v nichž byl stanoven metodou RP-HPLC obsah nízkomolekulárních antioxidantů - askorbátu, tokoferolů a karotenoidů. Antioxidační efekt byl stanovován pomocí stabilního radikálu DP/H, antimutagenní efekt s využitím Amesova testu a cytogenetické analýzy lidských periferních lymfocytů.
Anglický abstrakt
In this work a comparison of antioxidant and antimutagenic effects of some plant foods was proved. In these foods the content of low-molecular-weight antioxidants - ascorbate, tocopherols and carotenoids was determoned using RP-HPLC method. Antioxidant effect was determined usimg method with stabile radical DPPH. Antimutagenic effect was evaluated using the Ames test and cytogenetic analysis of human peripheral lymphocytes.
Klíčová slova v angličtině
antioxidační látky, antimutageny
Autoři
RAKOVÁ, M., BUŇKOVÁ, R., DRDÁK, M.
Rok RIV
2001
Vydáno
28. 5. 2001
Nakladatel
VUP Praha
Místo
Praha
ISBN
80-902671-3-0
Kniha
Sborník abstraktů, XXXII:Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
Strany od
27
Strany do
27
Strany počet
1
BibTex
@inproceedings{BUT3556,
author="Michaela {Raková} and Radka {Buňková} and Milan {Drdák}",
title="Antioxidační a antimutagenní kapacita vybraných potravin",
booktitle="Sborník abstraktů, XXXII:Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin",
year="2001",
pages="1",
publisher="VUP Praha",
address="Praha",
isbn="80-902671-3-0"
}