Detail publikace
Stanovení těkavých látek ve víně – Nástrahy kvantitativní analýzy při využití mikroextrakce na tuhou fázi
GROSS, M.
Originální název
Stanovení těkavých látek ve víně – Nástrahy kvantitativní analýzy při využití mikroextrakce na tuhou fázi
Anglický název
Wine Volatile Compounds Asessment – Pitfalls of Quantitative Analysis using Solid Phase Microextraction
Typ
článek ve sborníku mimo WoS a Scopus
Jazyk
čeština
Originální abstrakt
Práce se zabývá využitím techniky mikroextrakce na tuhou fázi při kvantitativní analýze vybraných těkavých látek v révových vínech. První část ukazuje na možnost zvýšení účinnosti mikroextrakce, kdy i jen malý zásah do vzorku skrze jeho zasolení před měřením má velmi významný dopad na získaná data (nárůst signálu o 350 %). Jako optimální byl zjištěn přídavek 1,0 g NaCl do 3 ml vzorku. Druhá část představuje ukázku jisté obtížnosti správné kvantifikace při využití této techniky, pokud je zanedbán matricový efekt vzorku a běžné kalibrační techniky vedou k těžko přijatelným odchylkám (až 47 %), a nabízí řešení korekcemi skrze empiricky stanovené funkce kompenzující rozdíly ve složení.
Anglický abstrakt
This paper deals with the use of the solid phase microextraction technique in the quantitative analysis of selected volatile compounds in grapevine wines. The first part shows the possibility of increasing the efficiency of microextraction, where even a small intervention in the sample by salting it before measurement has a very significant impact on the data obtained (signal increase of 350 %). The addition of 1.0 g NaCl to 3 ml of sample was found to be optimal. The second part demonstrates the certain difficulty of correct quantification using this technique when the matrix effect of the sample is neglected and conventional calibration techniques lead to hardly acceptable deviations (up to 47 %), and offers a solution by corrections through empirically determined functions compensating differences in composition.
Klíčová slova
SPME, těkavé látky, kalibrace
Klíčová slova v angličtině
SPME, volatile compounds, calibration.
Autoři
GROSS, M.
Vydáno
30. 4. 2024
Nakladatel
Fakulta prírodných vied, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave
Místo
Trnava
ISBN
978-80-557-2147-7
Kniha
Študentská vedecká konferencia 2024 - Zborník recenzovaných príspevkov
Číslo edice
1
Strany od
415
Strany do
419
Strany počet
5
URL
BibTex
@inproceedings{BUT189195,
author="Michal {Gross}",
title="Stanovení těkavých látek ve víně – Nástrahy kvantitativní analýzy při využití mikroextrakce na tuhou fázi",
booktitle="Študentská vedecká konferencia 2024 - Zborník recenzovaných príspevkov",
year="2024",
number="1",
pages="415--419",
publisher="Fakulta prírodných vied, Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave",
address="Trnava",
isbn="978-80-557-2147-7",
url="http://fpv.ucm.sk/images/studentska_vedecka_konferencia/VK2024_zbornik_final.pdf"
}